Teodor Laço – një krijimtari e suksesshme

Teodor Laço – një krijimtari e suksesshme

Krijimtaria e Teodor Laço përfshin: romane, skenarë filmash, redaktime,publicistikë, përkthime, tregime, poezi, drama e komedi. 

Përgatiti: Valbona Nathanaili

Romane

 • 2014 Gropas ‘67. Tiranë: Tirana Times, 399 f.
 • 2009 Mjegull. Roman. Tiranë: Tirana Times, 344 f.
 • 2007 Vrasja e buzëqeshjes.  Roman. Tiranë: Toena, 200 f.
 • 2004 Ishulli i mëkatarëve. Roman. Tiranë: Toena, 178 f.
 • 1995 Një vit i hidhur. Roman. Elbasan: Onufri, 338 f.; Ribotuar, 1997 me titull Anul tristeţii, përkthyer në rumanisht nga Marius Dobrescu, Bukuresht: Mavios-Clio, 256 f.
 • 1990 Pushimet e kolonelit. Tiranë: Shtëpia Botuese “Naim Frashëri”.
 • 1986 Të gjithë lumenjtë rrjedhin. Çmimin “Migjeni”.
 • 1981 Korbat mbi mermer. Roman. Tiranë: Shtëpia Botuese “Naim Frashëri”, 284 f.
 • 1978 Lëndina e lotëve. Roman. Tiranë: Shtëpia Botuese “Naim Frashëri”. Ribotuarnë frëngjisht nga Shtëpia Botuese “Naim Frashëri”.
 • 1975 Përballimi. Tiranë: Shtëpia Botuese “Naim Frashëri”, 317 f. Me këtë libër ka fituar “Çmimin e Republikës”. Ribotuarnë anglisht nga Shtëpia Botuese “Naim Frashëri”.
 • 1971 Tokë e ashpër. Novelë. Tiranë: Shtëpia Botuese “Naim Frashëri”.

Vëllime me tregime

 • 2010 Statusi i qenit. Tregime satirike. Tiranë: Toena, 214 f.
 • 2005 Valsi i hënës. Tregime të zgjedhura. Tiranë: Toena, 300 f.
 • 2003 Trokitje në shpirt. Tiranë: Mësonjëtorja, 238 f.
 • 2000 Vdekja e nëpunësit X. Tiranë: Toena, 248 f.
 • 1998 Mozaik dashurish. Tregime. Tiranë: Toena, 207 f.
 • 1991 Tre novela
 • 1990 Zemërimi i një njeriu të urtë.
 • 1988 A Lyrical Tale in winter. Tiranë: Shtëpia Botuese “8 Nëntori”, 200 pp.
 • 1984 Një dimër tjetër. Tregime. Tiranë: Shtëpia Botuese “Naim Frashëri”, 277 f. Ribotuar
 • 1984 Ata që kemi pranë. Tregime të zgjedhura nga talente të reja. Tiranë: Shtëpia Botuese “Naim Frashëri”, 267 f.
 • 1980, 1 janar The face-up. A novel. Tiranë: Shtëpia Botuese “8 Nëntori”, 354 pp.
 • 1980 Portat e dashurisëÇmimin e Republikës.
 • 1976 Pylli në vjeshtë.
 • 1972 Ajri i ftohtë i mesnatës. Tregime. Tiranë: Shtëpia Botuese “Naim Frashëri”, 230 f. Kritikuar për nxirje të realitetit dhe veçuar për shumë kohë në “Fondin Rezervë të Bibliotekave”. Për ta lexuar librin duhej autorizim i veçantë.
 • 1971 Tregime. Zgjodhi Ramiz Kelmendi. Prishtinë: Rilindja, 174 f.
 • 1969 Një natë shiu. Tregime. Tiranë: Shtëpia Botuese “Naim Frashëri”, 185 f.
 • 1967 Rruga e bardhë. Çmimin e Republikës.
 • 1965 Era e tokës. Çmimin e tretënë konkursin letrar për 40-vjetorin e Çlirimit.

Publicistikë letrare e politike

 • 2012 Bashkëjetesë me kohën. Shënime politike, letrare, intime. Tiranë: Tirana Times, 399 f.
 • 2008 Një dritare në Kremlin. Nga Hrushovi tek Putini. Shënime publicistike. Tiranë: Toena, 335 f.
 • 2005 Bardh’ e Zi.Shënime për dramat e Fadil Paçramit dhe kohën e tyre. Tiranë: Vatra, 189 f.
 • 1998 Kohë për të kujtuar, kohë për të harruar. Shënime politike e letrare, 1997-1998. Tiranë: Toena, 302 f.

Drama dhe komedi

 • 2011 Beqarët. Komedi. Teatri i qytetit Korçë.
 • 2007 Vrasësit i lamë pas. Teatri i qytetit Vlorë.
 • 2007 Këmbanat e muzgut. Teatri Popullor, Tiranë.
 • 2006 Këmbanat e muzgut & Vrasësit i lamë pas.Dy drama. Tiranë: Vatra, 151 f.
 • 1994 Fryrja. Komedi. Teatri i qytetit Korçë.
 • 1984 Shi në plazh. Instituti i Lartë i Arteve, Tiranë & Teatri i qytetit Korçë.
 • 1983 Qyteti i akuzuar. Instituti i Lartë i Arteve, Tiranë & Teatri i qytetit Korçë. Botohet më 1996 me titull Qyteti i akuzuar. Një det helmi. Drama. Tiranë: Toena, 111 f.
 • 1983 Ditë dhe njerëz. Pas heshtjes. Drama. Tiranë: Shtëpia Botuese “Naim Frashëri”, 138 f.
 • 1982 Pas heshtjes. Teatri i qytetit Durrës, Teatri “Bylis”, Fier, Teatri i Shkupit, Maqedoni etj
 • 1982 Dorina. Teatri i qytetit Durrës.
 • 1981 Plagë dhe plumba. Dramatizim. Teatri “Bylis”, Fier.
 • 1980 Vranësirë i shkurtër. Dramë në dy pjesë. Prishtinë: Rilindja, 81 f.
 • 1979 Gryka e nëmur. Teatri Popullor, Tiranë & dhe Teatri i qytetit Peshkopi.
 • 1976 Gjëmimi i atij dimri. Teatri “Bylis”, Fier, Teatri Popullor, Tiranë & teatri i qytetit Berat.
 • 1971 Shtëpia në rrugicë, dramë& Një nuse për Stasin,  Tiranë: Shtëpia Botuese “Naim Frashëri”. Një nuse për Stasin luhet në Teatrin Popullor, Tiranë, në Korçë dhe Prishtinë.
 • 1968 Shtëpia në rrugicë. Vënë në skenë nga teatri i qytetit Korçë.
 • 1945 Duke u gdhirë viti 1945. Teatri Popullor, Tiranë & Teatri i Gjirokastrës. Dramë në dy pjesë. Botohet më 1975. Tiranë: Shtëpia Botuese “Naim Frashëri”, 82 f.

Përkthime

2003 Një vrasje safi angleze. Roman. Autor: Siril Hejr. Përktheu: Teodor Laço. Tiranë: Vatra, 207 f.

Redaktor

 • 2014 Enigma e një ftese. Tregime të zgjedhura. Autor: Petraq Zoto. Tiranë: Toena, 286 f.
 • 2009 Vit pas viti. Kujtime. Autor: Viktor Gjika. Tiranë: Toena, 276 f., me foto.
 • 2009 Mjeshtri i poezisë humoristike për fëmijë. Monografi kushtuar shkrimtarit Tasim Gjokutaj. Autor: Merita Shehu. Tiranë: Toena, 221 f., me foto.
 • 2006 Vis Vitalis. Tregime. Autor: Kristaq Balli. Tiranë: Toena, 228 f.
 • 2006 Kujtesa nuk fle. Shkrime mbi teatrin dhe arte të tjera. Autor: Mihal Luarasi. Tiranë: Vatra, 320 f.
 • 2005 Pushtimi i Amerikës. Tregime. Autor: Pëllumb Kulla. Tiranë: Toena, 334 f.
 • 2005 Dasmë e çuditshme. Tregime të zgjedhura. Autor: Sotir Andoni. Tiranë: Toena, 281 f.
 • 2004 Tregime. Autor: Andon Andoni. Tiranë: Vatra, 182 f.
 • 2002 Ideali dhe forca. Jeta dhe veprimtaria e Sotir Pecit. Autor: Gaqo S. Peci. Tiranë: Vatra, 151 f.
 • 2001 Skënder Sallaku ose si qeshnim nën diktaturë. Autor: Pëllumb Kulla. Tiranë: Arbri, 248 f.
 • 2001 Kali fluturues.Roman për fëmijë, botimi i 3-të. Autor: Petraq Zoto. Tiranë: Mësonjëtorja e parë, 227 f.
 • 1982 Jehona e jetës. Tregime e novela. Autor: Diana Çuli. Tiranë: Shtëpia Botuese “Naim Frashëri”, 239 f.

Skenarë filmash

 • 1990 Vitet e pritjes. (Skenari së bashku me Esat Mysliu). Prodhim i Kinostudios “Shqipëria e re”. Regjizor: Esat Musliu. Film Artistik.
 • 1988 Flutura në kabinën time. Prodhim i Kinostudios “Shqipëria e re”. Regjizor: Vladimir Prifti. Film Artistik.
 • 1986 Tre ditë nga një jetë. (Skenari së bashku me Roland Gjoza). Prodhim i Kinostudios “Shqipëria e re”. Regjizor: Lisenko Malaj. Film Artistik.
 • 1986 Dhe vjen një ditë. Prodhim i Kinostudios “Shqipëria e re”. Regjia: Vladimir Prifti. Film Artistik. Filmi është shfaqur në Festivalin e Venecias në të njëjtin vit dhe është vlerësuar nga kritika italiane në një artikull të “Corriere della sera” me titull “Dall’Albania con coraggio” për subjektin që vinte në dukje tjetërsimin e njeriut nga pushteti.
 • 1985 Asgjë nuk harrohet. Prodhim i Kinostudios “Shqipëria e re”. Regjizor: Esat Ibro. Film Artistik.
 • 1981 Shtëpia jonë e përbashkët. Prodhim i Kinostudios “Shqipëria e re”. Regjizor: Ismail Zhabjaku. Film Artistik.
 • 1977Streha e re. Prodhim i Kinostudios “Shqipëria e re”. Regjizor: Spartak Pecani & Vladimir Kasa. Film Artistik.
 • 1976 Përballimi. Prodhim i Kinostudios “Shqipëria e re”. Regjizor: Viktor Gjika. Film Artistik.
 • xxx Rrënjët. Dokumentar artistik në TV.
 • xxx Film Televiziv
 • xxxDitë që sollën pranverën. Dy seri televizive.
 • xxx Butrinti. Prodhim i Kinostudios “Shqipëria e re”. Dokumentar artistik.

Rreth 300 artikuj në shtypin periodik për letërsinë, kulturën, politikën, si dhe intervista, opinione, esse, shkrime problemore për personalitete të vendit, shënime udhëtimi, reportazhe etj.

Çmime dhe nderime

 • 2009-2011 Kryetar i Bordit të Filmit Artistik pranë Albafilm studio.
 • 2007 Mecenat i Shekullit, akorduar në Moskë. Dekoratë që jepet për figura të njohura të diplomacisë dhe kulturës. Emri shënohet në një obelisk të lartë.
 • 2005 Kryetar i Komisionit të Festivalit të Teatrit.
 • 1987 Çmimin e tretënë konkursin letrar për 40-vjetorin e Çlirimit për vëllimin me tregime “Era e tokës”.
 • 1981 Çmimin e Dytë të Republikëspër vëllimin me tregime “Portat e dashurisë”.
 • 1976  Çmimin e Dytë të Republikëspër romanin “Përballimi”.
 • 1969 e deri në mbyllje Anëtar i Komitetit Drejtues të Lidhjes së Shkrimtarëve dhe Artistëve të Shqipërisë.
 • 1967 Çmimin e tretë të Republikëspër vëllimin me tregime “Rruga e bardhë”.
 • xxx Urdhërin Naim Frashëritë klasit të tretë.
 • xxx Urdhërin Naim Frashëri të klasit të tretë.
 • xxx Urdhërin Naim Frashëritë klasit të parë.
 • xxx Urdhërin Naim Frashëri të klasit të parë.
 • xxx Çmimin kombëtar Migjenipër romanin “Të gjithë lumenjtë rrjedhin”.

Foto kryesore: Ballina e librit “Mjegulla”

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published.