Posts

Reforma në drejtësi / Ambasadorja Yuri Kim: Duhet të gjejmë mënyrën se si të ecim përpara

Në një aktivitet për reformën në drejtësi, zhvilluar sot, ku të pranishëm ishin edhe krerët e KLGJ dhe KLP, kryediplomatja amerikane, znj. Yuri Kim, bëri apel për rëndësinë e  çuarjes përpara të reformës, duke shtuar se për çdo mangësi, kostot i paguajnë brezat e ardhshëm.

Ambasadorja e SHBA, u shpreh:

Duhet të gjejmë mënyrën se si të ecim përpara. Ne do të njihemi me hollësitë e gjetjeve të Komitetit Shqiptar të Helsinkit. Institucionet e reformës në drejtësi tashmë janë ngritur. Është e rëndësishme për ne të kuptojmë punën e KLGJ dhe KLP, si kanë ecur deri tani. SPAK ka prokurorët. Klasa e parë e hetuesve të BKH do të përfundojë trajnimin së shpejti. Ka shumë gjyqtarë e prokurorë që janë larguar nga detyra dhe kjo është një gjë e mirë. Nëse jemi serioz për kapjen e momentit në të cilin është Shqipëria, për të pasur një Shqipëri më të mirë dhe më të denjë si anëtare e BE, më të sigurt dhe po aq të begatë sa çdo anëtar tjetër i BE, reforma në drejtësi duhet të vazhdojë.

Le të ndalojmë së shtiruri dhe të çojmë reformën përpara. E kuptoj që puna e gjyqtarëve nuk është e lehtë, por është e rëndësishme. Nuk mund t’ia lejojmë vetes të mos kemi sukses në këtë reformë. Së pari, KLD duhet të plotësojë detyrën e tij për të pasur një SPAK me gjyqtarë që kanë kaluar Vettingun. Nuk ka dyshim që plotësimi i vendeve bosh, të shkaktuara nga Vettingu ka qenë alarmuese. Por, KLD ka mundësinë për të rikthyer procesin ne shtegun e duhur. Këshilli duhet të veprojë tani për të bërë një vlerësim të sistemit, duke bërë hartësimin gjyqësor dhe duke iu kërkuar llogari magjistratëve.

Këshilli duhet të themelojë e caktojë mirë standardet, me qëllim që t’iu kërkojë llogari magjistratëve. Këshilli duhet të ndjekë rregullat e procedurat, në kohën e përcaktuar nga ligji. KLGJ e KLP kanë shumë punë përpara, por nuk janë vetëm. Ne e kuptojmë që ata janë qenie njerëzore. Ne e kuptojmë trysnin, ndoshta jo aq mirë sa ju, por e kuptojmë po aq sa ju rëndësinë e të ecurit përpara. Ky është momenti, ju keni rol tejet të rëndësishëm. Fëmijët, brezi i ardhshëm, e kanë mendjen te ju. Askush nuk mendon që është gjë e lehtë, e di që ka një kosto vetjake dhe profesionale, por është një kosto që ja vlen, se është në të mirë të shtetit shqiptar. Nëse ju nuk jeni të guximshëm, të paguani kostot, apo nëse të gjithë ne nuk i paguajmë kostot, do t’i paguajnë brezat e ardhshëm.

SHBA dhe të tjerët / Kush trafikon qenie njerëzore “stop” hyrjes

Ambasadorja e SHBA, znj. Yuri Kim ka komentuar sot, në një konferencë të OSBE-së, urdhrin e ri të Presidentit të SHBA, Joe Biden, ku përfshihet Shqipëria dhe ish-Jugosllavia, për ndalimin e zyrtarëve dhe ish-zyrtarëve të këtyre vendeve që janë përfshirë në korrupsion qeveritar apo ndikojnë në destabilizimin e e rajonit.

Sipas znj. Yuri Kim:

Biden e ka bërë të qartë, që korrupsioni dhe krimet destabilizuese përbëjnë kërcënime jo vetëm për SHBA, por edhe për botën. Shqipërisë për integrimin në BE nuk i kërkohet asgjë më shumë! Urdhri i Biden lidhur me Ballkanin Perëndimor e ngre në përparësi! Ne synojmë që përgjegjësit ose bashkëpunëtorët për abuzimin me të drejtat e njeriut të jenë pas hekurave! Dërgojini në burg trafikantët. Nëse trafikoni qenie njerëzore do ju pezullojmë hyrjen në SHBA, nëse keni vizë ajo nuk do iu hyjë më në punë, nëse trafikoni qenie njerëzore do të marrim veprime për pronën tuaj nëse ka lidhje me SHBA! Urdhri i Biden kërkon veprim kolektiv. Presim bashkëpunimin me OSBE-në për të zbatuar përgjegjësitë tona së brendshmi dhe së jashtmi për qëllimin e përbashkët.

Shqipëria është në një pikë kthese, është anëtare e NATO-së, sapo keni fituar një vend në OKB dhe Shqipëria është në prag të hapjes formale të negociatave me BE-në. Ky është momenti për Shqipërinë që të tregojë udhëheqjeje për problematikën e trafikimit të qenieve njerëzore. Falë reformës në Drejtësi, ju e dini që keni profesionistët për të vendosur trafikantët pas hekurave, si dhe për të ndihmuar viktimat.

Le të punojmë së bashku për të luftuar trafikimin e qenieve njerëzore!