/by

CIA / Kohët e arta

Fundi i viteve ’40-të dhe vitet ’50-të është koha kur CIA pati rritje të shpejtë të buxhetit, personelit dhe misioneve. Të gjitha drejtoritë dhe funksionet administrative të agjencisë u zgjeruan, por jo në atë shkallë sa drejtoria e operacioneve. Sipas të dhënave, pjesa më e madhe…
/by

Moderniteti, koha dhe hapësira

Anthony Giddens / Shqip: Valbona NathanailiShkëputur nga libri: "Pasojat e modernitetit" Për të kuptuar lidhjet e ngushta midis modernitetit dhe transformimit të kohës dhe hapësirës, duhet të fillojmë duke hartuar disa kundërshti mbi marrëdhëniet kohë-hapësirë në botën paramoderne. Të…
/by

Përshtatja dhe kontrolli social

Çdo kulturë zhvillon tipe të ndryshëm normash, që parashikojnë se çfarë konsiderohet sjellje e përshtatshme sipas asaj kulture dhe çfarë jo. Ato ndryshojnë nga fakti sesa të formalizuara janë, sa të rëndësishme janë për jetën sociale dhe çfarë lloj sanksionesh ju presin nëse i…
/by

COVID-19: Distancimi social, karantinimi dhe izolimi

Si mund ta thyejmë zinxhirin e përhapjes të sëmundjes dhe të kontribuojmë në rrafshimin e kurbës / Disa përkufizime të përgjithshme Përgatiti Valbona Nathanaili Mbështetur në artikullin "What is social distancing and how can it slow the spread of COVID-19?" nga Katie Pearce (Lexo…
/by

Komercializimi i shkollimit

KOMERCIALIZIMI I SHKOLLIMIT Antologji Zgjodhi dhe përgatiti për botim Valbona Nathanaili Botues: Fondacioni "Henrietta Leavitt", Fondacioni Shqiptar për Shkencë, Media dhe Demokraci Parathënia Zenun Mulaj / Redaktor Andrea Nathanaili Çmimi 1500 lekë / 272 f. Bashkëpunoi: Instituti për…
/by

who’s who – Hil MOSI

who’s who – Hil MOSI ( 22 prill 1885 – 21 shkurt 1933)  Ministër i Arsimit  Përgatiti: Valbona Nathanaili  Mësimet e para i merr në vendlindje, në Shkodër, fillimisht në një shkollë fillore italiane dhe, më vonë, ndjek Kolegjin Saverian. Studimet e mesme i kryen në Austri,…
/by

who’s who – Mirash IVANAJ

who’s who – Mirash IVANAJ (12 mars 1891 -22 shtator 1953) Burimi: Valbona Nathanaili U lind në Podgoricë, 12 mars 1891, djali i Dodës dhe i Zogës. Shkollën fillore e kryen në qytetin e lindjes, ndërsa shkollën e mesme në Beograd, më 1910. Po në Beograd ndjek, rregullisht, 3 vite në…
/by

Lider lind apo bëhesh?

Lider lind apo bëhesh? Marrë nga libri “Hyrje në psikologji politike” Autorë: Martha Cottam, Beth Dietz-Uhler, Elena M. Mastors, Thomas Preston Përktheu nga anglishtja Edita Fino Çmimi 1500 lekë Botuar nga Albanian University Press, 2009 339 f. Rafti në bibliotekë: Shkenca politike.…
/by

who’s who – Kristo FLOQI

who’s who   Kristo Floqi (24 maj 1872 – 1951) U lind më 1872, në Korçë. Mësimet e para i merr në Korçë, në shkollën popullore greke dhe, për pak kohë, në një shkollë private. Në vitin 1880 e gjithë familja shpërngulet në Greqi, ku qëndrojnë për afro dy vjet. Në vitin…
/by

Imitimi shoqëror

Imitimi shoqëror Elements of Sociology (1913) Autor Franklin Henry Giddings Ne imitojmë njëri-tjetrin sepse aparati ynë nervor është kaq i organizuar sa çdo imazh, tingull ose prekje përfundon në lëvizje muskulore. Këto të fundit, nga forca e zakonit, kanë krijuar një lidhje të ngushtë…
/by

Prelud dhe fugë vikinge

Collapse: How societies choose to fail or succeed. Revised Edition Autor Jared Diamond Përkthyen: Besiana Lushaj, Tritan Verteniku, Artemis Luma  Kolaps është zgjedhur si ‘Libri më i mirë i vitit’ nga ‘The Washington Post’, ‘The Boston Globe’, ‘Los Angeles Times’, ‘San Francisco…