Në emër të korrupsionit dhe kronizimit

Në emër të korrupsionit dhe kronizimit

Një vrasje e paralajmëruar – vritet me eksploziv në makinë gazetarja e “Panama Papers”, Daphne Caruana Galizia

Përgatiti: Valbona Nathanaili

Daphne Caruana Galizia, gazetare investigative dhe blogere nga Malta është vrarë të hënën, datë 16 tetor 2017, pranë shtëpisë së saj. Daphne (53 vjeç) po udhëtonte me një makinë të marrë me qira, kur është hedhur në erë me eksploziv, forca e të cilit ishte aq e fuqishme, sa mbledhja e pjesëve të trupit ka qenë pothuaj e pamundur – raportojnë zyrtarët që po merren me këtë rast. Për momentin nuk ka asnjë të dyshuar, por njëri nga djemtë e saj e ka drejtuar gishtin te paaftësia dhe indiferenca e qeverisë dhe forcave policore, si dhe kulturës së mosndëshkimit që po lulëzon në vend: “Mamaja ime u vra sepse vendosi të mbajë anën e ligjit, kundër atyre që kërkojnë ta shkelin atë. Duke qenë vetëm, ishte e lehtë të shndërrohej në objektiv. Kjo ndodh kur institucionet e shtetit janë të paafta dhe personi i fundit që ngre zërin është shpesh një gazetar”.

Daphne Caruana Galizia ishte e njohur në Maltë për zbulimin dhe denoncimin e rasteve të korrupsionit dhe të kronizmit të kryera nga zyrtarë të lartë në vend, të cilat i botonte kryesisht në blogerin e saj, Running Commentary. Artikujt e Caruana Galizia lexoheshin nga një numër shumë i madh njerëzish – kishte ditë kur numri arrinte në 400 000, ndërkohë që vetë popullsia e Maltës është afro 450 000.

Një pjesë e mirë e artikujve e kishin burimin në Panama Papers. Së fundmi, Daphne Caruana Galizia kishte vënë në shënjestër kryeministrin e vendit Joseph Muscat dhe dy nga bashkëpunëtorët e tij më të ngushtë, për lidhje me kompani offshore që merreshin me shitjen e pasaportave malteze dhe pagesa të ndryshme për qeverinë e Azerbaxhanit.  Pak më parë, objekt i denoncimeve të saj ka qenë bashkëshortja e kryeministrit, e cila akuzohej si përfituesja e një llogarie të fshehtë bankare në Panama.

Sipas The Guardian, presidentja e vendit, Marie-Louise Coleiro Preca ka bërë thirrje për qetësi: “Në këto momente, kur vendi është tronditur nga një sulm i tillë i dhunshëm, u bëj thirrje të gjithëve të peshojnë fjalët, të kenë kujdes gjykimet dhe të tregojnë solidaritet”.

 

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published.