Kultura e punës në një kompani japoneze – testoni njohuritë

Kultura e punës në një kompani japoneze – testoni njohuritë

Sa mendoni se e njihni kulturën e punës së një kompanie japoneze? Dy studiues, Yuji Uchiyama & Yasuyuki Matusmoto kanë përgatitur një pyetësor me 25 artikuj (përshtatur në shqip nga Valbona Nathanaili). Në krahun e djathtë të çdo artikulli mund të zgjidhni një nga dy opsionet e ofruara: e vërtetë, ose e gabuar.  Bëhet fjalë për kulturën e punës që shfaqet, përgjithësisht, në kompanitë japoneze. Për të testuar në se përgjigjet e juaja janë të sakta ose jo, kontrolloni më poshtë.

Testoni njohuritë rreth Japonisë

 1. Në mbledhjet e mëngjesit, çdo drejtues grupi, informon pjesëtarët, për incidente personale që mund t’i kenë ndodhur.   E vërtetë □   E gabuar  □
 2. Synimi kryesor i një programi radiofonik ritmik është ngritja e shpirtit të punës dhe nxitja e moralit për ditën e punës që të pret.  E vërtetë □   E gabuar  □
 3. Punonjësit japonezë, të punësuar me pagë, e kanë të thjeshtë të refuzojnë kur u kërkohet të punojnë jashtë orarit. E vërtetë □   E gabuar  □
 4. Punonjësit japonezë, të punësuar me kohë të plotë, kanë prirjen të vendosin, në radhë të parë, detyrat ndaj familjes dhe jo ndaj punës.  E vërtetë □   E gabuar  □
 5. Strategjia më e mirë për të refuzuar ftesën e një drejtuesi për të pirë alkool është informimi i tij për një gjendje jo të mirë shëndetësore. E vërtetë □   E gabuar □ 
 6. Objektivi i edukimit të një punësuari të ri është, në radhë të parë, individualizmi dhe, më pas, bashkëpunimi.  E vërtetë □   E gabuar  □
 7. Të gjitha kompanitë japoneze, njësoj sikurse edhe ato në Shtetet e Bashkuara të Amerikës, përdorin, kryesisht, sistemin e promovimit të punonjësve në bazë të meritës dhe jo atë të moshës. E vërtetë □   E gabuar  □
 8. Në Japoni, njësoj sikurse edhe në Shtetet e Bashkuara të Amerikës, njerëzit që janë në krye të menaxhimit përbëjnë hallkën më të rëndësishme të të gjithë segmentit të menaxhimit. E vërtetë □   E gabuar  □
 9. Biznesmenët që refuzojnë të marrin përsipër detyra individuale, në kuptimin e plotë të fjalës, duhet të heqin shpresat për të bërë përpara në karrierë.  E vërtetë □   E gabuar  □
 10. Objektivi i një transferimi të përkohshëm është zgjerimi i njohurive me strategji të ndryshme menaxhimi. E vërtetë □   E gabuar  □
 11. Ligji japonez i punësimit shprehet për kufirin e lartë të moshës së aftë për punë, kështu që njerëzit, më shumë se 65 vjeç, nuk mund të punojnë.  E vërtetë □   E gabuar  □
 12. Në kartën e biznesit duhet të shënohet edhe adresa e shtëpisë. E vërtetë □   E gabuar  □
 13. Bucho do të thotë menaxher (i përgjithshëm) i një departamenti. E vërtetë □   E gabuar  □
 14. Në japonisht, hai (po) do të thotë gjithmonë “po”. E vërtetë □   E gabuar  □
 15. Meqenëse ekziston nemawashi, pjesa më e madhe e konferencave dhe e takimeve të punës janë sa për sy e faqe.  E vërtetë □   E gabuar  □
 16. Sistemi ringi përfaqëson sistemin e menaxhimit sipas vertikales lart-poshtë. E vërtetë □   E gabuar  □
 17. Kur një i punësuar me kohë të plotë merr pjesë në një udhëtim biznesi, pritshmëritë janë të sjellë dhurata për kolegët, nga të paktën një për çdo tre udhëtime të kësaj natyre. E vërtetë □   E gabuar  □
 18. Ulja e pjesëmarrësve në një mbledhje pune është pjesë e një protokolli, sipas të cilit, njerëzit e posteve më të larta, gicho, pozicionohen më pranë hyrjes. E vërtetë □   E gabuar  □
 19. Në shumë situata biznesi, si për shembull gjatë negocimit për një kontratë të caktuar, të punësuarit me pagë zakonisht përdorin boin (shenjat e gishtërinjve).  E vërtetë □   E gabuar  □
 20. Kur përgatiten për të marrë pjesë në një pritje biznesi, njerëzit që merren me shitjet mësojnë rreth pasioneve e shijeve të atyre menaxherëve, me të cilët kanë në plan të bashkëpunojnë. E vërtetë □   E gabuar  □
 21. Edhe në ditët tona, detyra kryesore e grave japoneze që punojnë në zyra është të shërbejnë ochakumi (çaj) dhe të merren me fotokopje. E vërtetë □   E gabuar  □
 22. Të punësuarit e rinj të një kompanie duhet të jetojnë në konviktet e saj për të paktën një vit. E vërtetë □   E gabuar  □
 23. Një person i punësuar me pagë (ai/ajo), që ka një angazhim të rëndësishëm personal, mund t’i japë këtij angazhimi përparësi kryesore, që do të thotë mund të shmangë pjesëmarrjen në një udhëtim pune që kërkon kompania.  E vërtetë □   E gabuar  □
 24. Kur është koha e dhuratave – që korrespondon me festat e mesvitit dhe të fundvitit – në pjesën më të madhe të rasteve, dhuratat më të përshtatshme janë paratë cash. E vërtetë □   E gabuar  □
 25. Shfrytëzimi i kohës së lirë nuk luan rol të rëndësishëm në një proces negocimi. E vërtetë □   E gabuar  □

Përgjigjet

1 E vërtetë/ 2 E vërtetë/ 3 E gabuar/ 4 E gabuar/ 5 E vërtetë/ 6 E gabuar/ 7 E gabuar/ 8 E gabuar/ 9 E vërtetë/ 10 E vërtetë/ 11 E gabuar/ 12 E gabuar/ 13 E vërtetë/ 14 E gabuar/ 15 E vërtetë/ 16 E gabuar/ 17 E vërtetë/ 18 E gabuar / 19 E gabuar/ 20 E vërtetë/ 21 E gabuar/ 22 E gabuar/ 23 E gabuar/ 24 E gabuar/ 25 E gabuar.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published.