/by

Vikingët dhe kolapsi i tyre në Europë

Kur dëgjojnë fjalën “vikingë”, disa të pasionuar pas filmave kanë parasysh Kirk Douglas, yllin e filmit epik “Vikingët”, veshur me këmishë prej lëkure, kapur me perçina, ndërsa i prin barbarët e tij me mjekër, nëpër udhëtime bastisjesh, përdhunimesh dhe vrasjesh. Luftëtarët…
/by

Qyteti im, e ardhmja ime – Konkurs për fëmijë

Konkurs për fëmijë në vizatim, poezi dhe përrallëTema: "Qyteti im, e ardhmja ime" Fondacioni "Henrietta Leavitt", në bashkëpunim me Bibliotekën "Qemal Baholli", Elbasan, ftojnë fëmijët e moshës deri 10 vjeç, të marrin pjesë në konkursin me temë "Qyteti im, e ardhmja ime". Synime të…
/by

Althea-s, nga burgu

Nga Richard Lovelace (9 dhjetor 1617 - 1657) Shqip: Valbona Nathanaili Gurët e murit nuk e bëjnë një burg As shufrat e hekurit një qeli; Ndoshta vlejnë për një murg Me mendjen në të pafajshmen qetësi. Nëse kam lirinë të dashuroj Dhe shpirtin mbushur në lumturi,…
/by

DILE PJETËR MARKU (Cuca e Maleve)

DILE PJETËR MARKU Për Dile Pjetër Markun është shkruar shumë, por këtu referohen dy materiale, drama me të njëjtin titull shkruar nga Loni Papa dhe emisioni televiziv "Ngjarje dhe Data" transmetuar në Radio Televizionin Shqiptar, me rastin e 35 vjetorit të vrasjes. Akoma, drama "Cuca…
/by

Si jetonim në komunizëm 1

Si jetonim në komunizëm 1 Histori me lopë, bar, qumësht dhe merceologë Nga Valbona Nathanaili 1 korrik 2018 Sipas studimeve, funksioni kryesor i trurit është sigurimi i mbijetesës, njësoj si dhëmbët dhe kthetrat te kafshët. Truri është projektuar për logjikë dhe arsyetim, po…
/by

Drejtim për mbledhjen e folklorit Nga Ernest Koliqi

Drejtim për mbledhjen e folklorit Nga Ernest Koliqi, Ministër i Arsimit (12 prill 1939 – 3 dhjetor 1941) Artikulli duhet cituar: Nathanaili, V. (2016). Rruga e mundimshme e shkollës shqipe. Tiranë: UET Press, f. 260-1. Drejtuar mësuesve  … Ministria (e Arsimit, shënim, V. Nathanaili)…