Histori nga fshati ynë global

Universiteti i Europës Qendrore, në Hungari, i financuar nga Soros rrezikon mbylljen

Ose histori nga fshati ynë global

Informacioni është përshtatur nga BBC, dt. 31 mars 2017

Universiteti i Europës Qendrore (Central European University, akronimet nga anglishtja, CEU) është një institucion i themeluar dhe regjistruar në Shtetin e New York-ut më 1991, si një universitet i pavarur e privat, që ofron studime Master e PhD dhe ku, aktualisht, gjenden të regjistruar 1,440 studentë, konkretisht, 335 nga Hungaria, ndërsa pjesa tjetër vijnë nga 107 vende. Universiteti mbështetet financiarisht, nga dita e parë e krijimit dhe deri më sot, nga miliarderi G. Soros. Por pavarësisht se është themeluar në ShBA, universiteti vepron vetëm në Hungari.

Situata është turbulluar këto ditë, pas nismës së qeverisë hungareze të krahut djathtë për hartimin e një ligji që kërkon rishikimin e veprimtarisë së të gjithë universiteteve të huaja që operojnë në vend (afro 29), përfshirë edhe Universitetin e Europës Qendrore. Por drejtuesit e CEU pretendojnë se ligji po hartohet vetëm për ta. Synimi është mbyllja e CEU.

Çfarë ka ndodhur? Në fakt, Kryeministri i vendit, Viktor Orban, ka një lidhje direkte me Soros. Menjëherë me përmbysjen e komunizmit, Mr. Orban fitoi një të drejtë studimi për në Oxford, por shpenzimet u mbuluan nga një bursë e ofruar nga Soros. Miqësia e atyre ditëve sot është shndërruar në armiqësi, pas akuzave të Orban për Soros se kërkon protagonizëm në jetën politike të vendit dhe po mbështet rritjen e numrit të emigrantëve në Europë. Por armiqësia e Orban ka gjetur aleatin e saj më të mirë në Shtetet e Bashkuara të Amerikës, – vetë presidentin, z. Donald Trump.

Nëse ligji aprovohet në parlament, universiteti do mund të vazhdojë punën me plotësimin e dy kushteve kryesore: 1. nënshkrimin e një marrëveshjeje ndërqeveritare ndërmjet Presidentit të Shteteve të Bashkuara të Amerikës, z. Donald Trump, dhe kryeministrit të Hungarisë, z. Viktor Orban, 2. ndërtimin e një kampusi në Shtetet e Bashkuara të Amerikës, deri në shkurt të vitit 2018. Sipas BBC-së, kushti i parë është i pamundur të realizohet politikisht, ndërsa kushti i dytë është i pamundur të realizohet fizikisht.

Akoma, ligji i ri i kërkon universitetit CEU të ndryshojë emrin, të ndërtojë një kampus në New York, të ndryshojë kurrikulën dhe t’i nënshtrohet jo vetëm ligjeve të qeverisë hungareze, por edhe të asaj amerikane. Situata është në zhvillim.

Përshtati: V. Nathanaili

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published.