/by

Modernitet apo post-modernitet?

Anthony Giddens / Shqip: Valbona Nathanaili Shkëputur nga libri: Pasojat e modernitetit “Post-moderniteti” përdoret, zakonisht, sikur të ishte sinonim me post-modernizmin, shoqërinë post-industriale etj. Megjithatë, ideja e shoqërisë post-industriale, ashtu sikurse u trajtua nga Daniel…
/by

Programi Saber-Tooth Nga J. Abner Peddiwell (1939)

Programi Saber-Tooth Nga J. Abner Peddiwell (1939) Pak prezantim New -Fist është një karakter i sajuar nga autori, që përdor "planfikimin së prapthi" për të hartuar një program që do ndihmojë fëmijët e fisit t'i rezistojnë të ftohtit e kafshëve grabitqare që i rrethojnë, si dhe…
/by

Çfarë është demokracia? Nga E. B. White

Çfarë është demokracia? Në ditët më të errëta të Luftës së Dytë Botërore, kur vetë e ardhmja e Amerikës ishte në rrezik, Bordi i Propagandës së Luftës së Qeverisë Federale të SHBA i kërkon shkrimtarit E. B. White të formulojë një përgjigje të shkurtër për pyetjen “Çfarë…
/by

Qeveria e kryesuar nga Fan Noli dhe programi për arsimin

Qeveria e kryesuar nga Fan Noli dhe programi për arsimin Revolucioni Demokratik i Qershorit Burimi: Valbona Nathanaili Fan Noli, për gjashtë muaj (16 qershor 1924 – 24 dhjetor 1924), udhëheq një qeverisje demokratike, e cila në mënyrë të dëshpëruar provon të përballet me problemet…
/by

Ku bie Kosova?! Nga Zimo Krutaj

Ku bie Kosova?! Nga Zimo Krutaj Një thënie e urtë na mëson se nuk ka pyetje të gabuar, përgjigjet mund të jenë të drejta ose të gabuara. Një tjetër, jo më pak e urtë, na kujton të mos presim përgjigje të mençura, nëse nuk bëjmë pyetjen e duhur. Një figurë stilistike, e huajtur…
/by

I penguari Nga Valbona Nathanaili

I penguari Nga Valbona Nathanaili “Ca pika shiu ranë mbi qelq”. Kështu fillon një nga poezitë më të bukura të Ismail Kadaresë, shkrimtarit tonë të shquar, një nga më të lexuarit dhe, njëkohësisht, nga më të diskutuarit nga ne, bashkëkombasit e tij. Titulli i poezisë është…