BALADA E LOTIT Nga Jorgo BLLACI

Jorgo BLLACI

BALADA E LOTIT

Vendosën ta godisnin me gurë
Marie Madalenën e gjorë,
Burrat që s’arritën ta shtinin dot në dorë,
Gratë ziliqare për lirinë e saj të shthurur
Dhe pleqtë inatçorë.
Po duke ndjekur udhën andej pari,
I biri i perëndisë u ndal aty për fat
Dhe urdhëroi:
– Të godasë i pari
Ai që asnjëherë s’ka rënë në mëkat!
Rrëmeti u shtang…

Legjenda kaq na thotë.
Por sapo biri i qiellit u largua,
Turmës kokëfortë
Demoni i mllefit përsëri iu zgjua.
Veç si të bënin? Frika e ndëshkimit
Ua mpinte krahët gurët sa rrëmbenin
Dhe gati sa s’pëllcisnin prej tërbimit,
Që s’gjenin dot mënyrën si ta shfrenin
Hakmarrjen mbi të gjorën Marie Madalenë.

– Pse s’marrim heremitin? – tha një zë, –
Veç njerëz si ai mëkate s’mund të kenë…
Ç’u tha, u bë.
Dhe heremiti i shpellës çalë – çalë
U gjend mes turmës.
– Merr një gur, – i thanë, –
Dhe bjeri asaj femre të përdalë!
Të urtit plak iu duk sikur i ranë
Atij me gurë kokës, po s’u ndie.
Papo i vajti mëkatares pranë:
– A janë të vërteta, – i tha, – moj bijë,
Këto që veshi më dëgjon për ty?
Asaj mbi ballë i ra një e zbehtë hije,
Një pikëz loti i vezulloi në sy
Dhe vetëm psherëtiu.
Plaku i mirë
Aherë iu kthye turmës:
– Nëse doni
T’ua plotësoj që këtë çast dëshirën,
Avituni këtu dhe më veçoni
Te kjo krijesë e ngratë mëkatin dhe njerinë,
Se trembem mos godas aty ku s’duhet
Dhe zemëroj padashur perëndinë!

Sa folëm ne që s’ishim fare atje,
Aq hapën gojë edhe ata që qenë.
Veç që prej asaj dite të gjithë bëjnë be
Për lotin e Maries Madalenë…
__________

Nga Koçi Petriti

Filozofi, kritiku dhe historiani i njohur Benedetto Croce, në studimin “Krishti dhe kurorëshkelësja”, (ku citon ungjillin e Shën Gjonit, VIII, 3-11), në fq. 109. të librit “Poezia antike dhe moderne”, ka këtë pasazh për subjektin e “Krishtit dhe kurorëshkelëses:
“Kjo faqe që është edhe një dramë e vogël për nga shtrirja konkrete, por tepër e madhe për nga thellësia e pasioneve, ka vepruar nëpër shekuj, në-për shpirtrat njerëzorë dhe poetikë, vepron edhe sot me pushtetin magjik të poezisë që qorton pa qortuar, që mëson pa mësuar… Piktorë të panumërt… janë frymëzuar prej saj, po asnjë poet s’ka guxuar të rimarrë e të përpunojë fjalët e saj…”.

Gjejmë rastin të themi: Ja, ku e kemi një poet, që ka guxuar të rimarrë dhe të përpunojë fjalët e saj! Ja, ku e kemi një krijim të bukur me subjek biblik, të denjë për çdo krijues të shquar. “Balada e lotit” është ndërtuar mjeshtërisht si rrëfim, edhe si ritmikë vargu, edhe si ligjërim-përgjëratë ungjillore, që përcjell poetikisht mesazhin universal të humanitetit.

__________

Nga Valbona Nathanaili

Lista me botime e autorit Jorgo Bllaci

Libra: Autor

2003    Bardi i shpirtit dhe i natyrës Autor Jorgo Bllaci / Aleks Gjinaj (red.) / Eva Bllaci (përg. për bot.) Tiranë: Naim Frashëri, 279 faqe.

2005    Lirika Autor Jorgo Bllaci (krijoi e përktheu) / Eva Bllaci (përg.) Tiranë: Naim Frashëri, 195 faqe.

2007    Kuja e violinës… Lirika dhe balada Autor Jorgo Bllaci / Tiranë: Naim Frashëri, 256 faqe. Vëllimi përmban poezi të autorit dhe përkthime të autorëve botërorë, si dhe një ese e autorit mbi përkthimin.

1964    Ligjërimet e pyllit Lirika Autor Jorgo Bllaci Tiranë: Naim Frashëri, 44 faqe.

1990    Epika e trëndafilave Poezi Autor Jorgo Bllaci / Perikli Jorgoni (red.) Tiranë: Naim Frashëri, 94 faqe.

1993    Zërat e jetës Poezi Autor Jorgo Bllaci / Aurel Plasari (red.) Tiranë: Shtëpia Botuese e Lidhjes së Shkrimtarëve, 208 faqe.

Libra: Redaktor

1995    Nesër...  Poezi Autor Kozma Billa / Redaktor Jorgo Bllaci Tiranë: Bllaci, 66 faqe.

1995    Antitezë Poezi Autor Lindita Daja / Redaktor Jorgo Bllaci Tiranë: Bllaci, 69 faqe.

1995   Planet i lodhur  Poezi Autor Konstandin Dhamo / Redaktor Jorgo Bllaci Tiranë: Bllaci, 112 faqe.

1995    Ëndërr mbi dallgë Poezi Autor Yllka Sulka / Redaktor Jorgo Bllaci Tiranë: Naim Frashëri, 76 faqe.

1994    Kur pikojnë gjethet Poezi Autor Ahmet Banushi / Redaktor Jorgo Bllaci Tiranë: Monroe, 72 faqe.

1994    Përtëritje  Poezi Autor Luan Burimi / Redaktor Jorgo Bllaci Tiranë: Naim Frashëri, 64 faqe.

1994   Shpella e trishtimeve të tua  Poezi Autor Arben Dedja / Redaktor Jorgo Bllaci Tiranë: Naim Frashëri, 72 faqe.

1994    Bukuria e lotëve Poezi Autor Albana Kaloshi / Redaktor Jorgo Bllaci Tiranë: Naim Frashëri, 62 faqe.

1996    Poezi të zgjedhura Autor Ali Asllani / Përgatiti e redaktoi Jorgo Bllaci / Bardhosh Gaçe (red.) Tiranë: Naim Frashëri, 209 faqe, me ilustrime.

1994    Fjalë të urta bishtqëndisura Autor Shefqet Merra / Redaktor Jorgo Bllaci Tiranë: Monroe, 63 faqe, me ilustrime.

1994    Dua yllin e fatit Poezi Autor Dallëndyshe Quka / Redaktor Jorgo Bllaci Tiranë: Naim Frashëri, 49 faqe.

1997    Ç’të bëj me fjalën…, e bardha dhe e zeza Poezi të zgjedhura Autor Arben Duka / Redaktor Jorgo Bllaci / Apostol Duka (red.) Tiranë: Iliria, 151 faqe.

1998    Koha e ndarjeve Autor Elmiha Drishti / Redaktor Jorgo Bllaci Tiranë: Bllaci, 62 faqe.

1997    Dallgët e mallit Poezi Autor Rozeta Kreste / Redaktor Jorgo Bllaci Tiranë: Bllaci, 57 faqe.

1998    Kam mall Poezi e tregime Autor Eva Qesari (Gavani) /  Redaktor Jorgo Bllaci Tiranë: Iliria, 84 faqe.

1998    Kujt i takon kjo buzëqeshje e brishtë…? Poezi Autor Valbona Jakova / Redaktor Jorgo Bllaci Tiranë: Bllaci, 59 faqe.

1996    Mes dashurisë e dhimbjes Lirika Autor Jorgo Çati / Redaktor Jorgo Bllaci Tiranë: Bllaci, 120 faqe.

1996    Ftesë për duel Vargje me spica Autor Jorgo Çati / Redaktor Jorgo Bllaci Tiranë: Bllaci, 100 faqe.

2006    Një pajton me ëndrra Fabula Autor Jorgo Çati / Zana Bihiku (red.) / Redaktor Jorgo Bllaci Sarandë: Milosao, 76 faqe.

2001    Atdheu është lakuriq Poezi Autor Trifon Xhagjika / Xhevahir Spahiu (zgjodh. dhe përg.) / Redaktor Jorgo Bllaci  / Visar Zhiti (red.) Tiranë: Naim Frashëri, 134 faqe.

2004    Dritëzat në natë Poezi Autor Ejup Ajdini / Redaktor Jorgo Bllaci Tetovë: Luma, 62 faqe.

2009    Një ditë troket: ditar poetik  Autor Jorgo Çati / Redaktor Jorgo Bllaci Sarandë: Milosao, 90 faqe.

2011    Një këngë e vonuar Poezi Autor Pjetër Cara / Redaktor Jorgo Bllaci Tiranë: Geer, 116 faqe.

2013    S’e kam nxjerrë në ankand Çamërinë  Vëllim me poezi Autor Kadri L. Ali / Redaktor Jorgo Bllaci Tiranë: K. Ali & Juenjo, 95 faqe.

1993    Ecja vertikale Poezi Autor Adem Abdullahu / Redaktor Jorgo Bllaci Tiranë: Naim Frashëri, 63 faqe.

1993    Dritëzat në natë Poezi Autor Ejup Ajdini / Redaktor Jorgo Bllaci Tiranë: Naim Frashëri, 67 faqe.

1993   Legjendë lirie Poezi Autor Daut Gumeni / Redaktor Jorgo Bllaci Tiranë: Naim Frashëri, 120 faqe.

Libra: Përkthime

1996    Ujrat pranverore. Rudini Romane Autor Ivan S. Turgenev / Përktheu Jorgo Bllaci Tiranë: Naim Frashëri, 270 faqe.

1994   Vjersha dhe poema të zgjedhura Autor Sergej A. Esenin / Përktheu Jorgo Bllaci Tiranë: Monroe, 130 faqe, me ilustrime.

1996    Vjersha dhe poema Autor Sergej A. Esenin / Përktheu Jorgo Bllaci Tiranë: Bllaci, ribotim i plotë, 191 faqe, me ilustrime.

1997    Vjersha e poema Autor Aleksandr S. Puskin / Përktheu Jorgo Bllaci Tiranë: Naim Frashëri, 245 faqe, me ilustrime.

1972    Rudini Roman Autor Ivan S. Turgenev  / Përktheu Jorgo Bllaci Prishtinë: Rilindja, 152 faqe.

1963    Ata që janë poshtë Roman për revolucionin meksikan Autor Marian Asuela / Përktheu Jorgo Bllaci Tiranë: Naim Frashëri, 119 faqe.

1961    Pema e çuditshme Autor Kornej Ivanovic Cukovskij / Përktheu Jorgo Bllaci / Donika Omari (red.) Tiranë: Naim Frashëri, 68 faqe, me ilustrime. Në këtë vëllim përfshihen: Halli i Fedorës; Dielli i grabitur; Pema e çuditshme; Krokodili; Jo kështu po ashtu; Zogu i klloçkës.

1962    Përse më dhemb zemra Vjersha të zgjedhura Autor Tu Fu / Përktheu Jorgo Bllaci / Janaq Gjeçi (red.) Tiranë: Naim Frashëri, 138 faqe. Parathënia nga Aleks Çaçi.

1961    Kali gërmuq Autor P. Jershov / Përktheu Jorgo Bllaci Tiranë: Naim Frashëri, 111 faqe, me ilustrime.

1961    Oborri ynë Autor Samuil Marshak / Përktheu Jorgo Bllaci Tiranë: Naim Frashëri, 90 faqe, me ilustrime.

1992    Ujrat pranverore Roman Autor Ivan S. Turgenev / Përktheu Jorgo Bllaci Tiranë: Naim Frashëri, 200 faqe.

__________

Mirënjohje

Falënderoj z. Arben Bllaci që mundësoi lejen për botimin e poezisë.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published.