Entries by Valbona Nathanaili

NË FILLIMET E TRANZICIONIT Autor Ylli Bufi 

NË FILLIMET E TRANZICIONIT. Qeveria e stabilitetit, një marrëveshje politike apo një kompromis i përkohshëm? Autor Ylli Bufi  Botim i UET Press, 420 faqe, çmimi 900 lekë, ISBN 978-9928-190-75-8. Tiranë, qershor 2016. Përmbajtja: FILLIMI I TRANZICIONIT DEMOKRATIK: Rënia e Murit të Berlinit dhe ndikimet në Shqipëri/ Zgjedhjet e para shumëpartiake dhe parlamenti pluralist / Rënia e Qeverisë Nano dhe marrëveshja politike […]

Atdheu si Dasanta H. Rrëfime dhe refleksione Autor Vladimir Myrtezai

Atdheu si Dasanta H. Rrëfime dhe refleksione Autor Vladimir Myrtezai Botim i UET Press, 444 faqe, çmimi 1000 lekë, ISBN 978-9928-190-79-6. Tiranë, korrik 2016. Disa fjalë për hyrje nga autori  Ky është rrëfimi i një njeriu, që e kundroi kohën si shans në postimet dhe arratisjet e fantazisë, duke besuar se do ishte një dëshmitar me vlerë, ku herë […]

Fjalimet TED. Udhërrëfyesi zyrtar i TED-it për të folurit në publik Autor CHRIS ANDERSON

Fjalimet TED. Udhërrëfyesi zyrtar i TED-it për të folurit në publik Autor CHRIS ANDERSON Përktheu nga anglishtja Valbona NATHANAILI Prishtinë, 2016: Shtëpia Botuese “Pema” Çmimi: 8€ / 1100 lekë, 336 f. Pjesë nga parathënia e autorit Synimet i këtij libri janë të shpjegojë si arrihet mrekullia e një të folure të fuqishme në publik, si dhe t’u pajisë me […]

Ali Asllani, intervistë dhe disa fragmente poezish

ALI ASLLANI (1882-1966) Ali Asllani u lind në Vajzë (Vlorë) më 1882. Ndërron jetë në Tiranë më 1966. Shkollën fillore e kreu në Vlorë, ndërsa gjimnazin në Janinë. Në Stamboll i kreu studimet në degën politiko shoqërore – administrative. Gjatë gjithë jetës ka punuar në administratën shtetërore: sekretar i përgjithshëm i Presidencës të Këshillit të Ministrave të Qeverisë së […]

Duke kënduarë një librë: “The Peaks of Shala” Autor Rose Wilder Lane Nga Lumo Skëndo

Duke kënduarë një librë: “The Peaks of Shala” Autor Rose Wilder Lane Nga Lumo Skëndo Botuar në gazetën ‘Dielli’ të Bostonit, më 14 prill 1923 Kjo veprë shkrue prej Rose Wilder Lane, është një volum 224 faqesh, me një panoramë të madhe, nandë fotografi, një hartë. – London dhe Sidney, Chapman and Dodd. 1922, si […]

Fugë për violinë Autor Tedi Papavrami

Fugë për violinë Autor Tedi Papavrami Përktheu nga frëngjishtja Blerta Hyska Redaktor Ajola Xoxa Botues UET Press f. 252 Çmimi 1200 lekë Libri është një përmbledhje e jetës së violinistit me famë botërore Tedi Papavrami. Ngjarjet hapen në Tiranë e mbyllen në Francë, dy vendet që ndikuan në formësimin e tij jo vetëm si profesionist, por edhe si […]

who’s who – Aleksandër Xhuvani Nga Valbona Nathanaili

who’s who – Aleksandër XHUVANI (1880 – 22 nëntor 1961) Nga Valbona Nathanaili (shkëputur nga libri “Rruga e mundimshme e shkollës shqipe”) Studimet e larta i kreu në Athinë për filologji. Veprimtarinë e tij arsimore dhe pedagogjike e filloi si mësues i gjuhës shqipe në kolegjin arbëresh të Shën-Mitër Koronë, gjatë periudhës 1906-1909, punë që e […]

Karta e madhe e universiteteve

KARTA E MADHE E UNIVERSITETEVE BOLONJË, ITALI, 18 SHTATOR 1988 Përshtati në shqip, Valbona Nathanaili Ne, rektorët nënshkrues të Universiteteve Europiane, mbledhur në Bolonjë me rastin e nëntëqind vjetorit të universitetit më të vjetër në Europë, katër vjet para heqjes përfundimtare të kufijve ndërmjet shteteve të Komunitetit Europian; duke parashikuar bashkëpunim gjithëpërfshirës ndërmjet gjithë kombeve […]