Entries by Valbona Nathanaili

Ali Asllani, intervistë dhe disa fragmente poezish

ALI ASLLANI (1882-1966) Ali Asllani u lind në Vajzë (Vlorë) më 1882. Ndërron jetë në Tiranë më 1966. Shkollën fillore e kreu në Vlorë, ndërsa gjimnazin në Janinë. Në Stamboll i kreu studimet në degën politiko shoqërore – administrative. Gjatë gjithë jetës ka punuar në administratën shtetërore: sekretar i përgjithshëm i Presidencës të Këshillit të Ministrave të Qeverisë së […]

Duke kënduarë një librë: “The Peaks of Shala” Autor Rose Wilder Lane Nga Lumo Skëndo

Duke kënduarë një librë: “The Peaks of Shala” Autor Rose Wilder Lane Nga Lumo Skëndo Botuar në gazetën ‘Dielli’ të Bostonit, më 14 prill 1923 Kjo veprë shkrue prej Rose Wilder Lane, është një volum 224 faqesh, me një panoramë të madhe, nandë fotografi, një hartë. – London dhe Sidney, Chapman and Dodd. 1922, si […]

Fugë për violinë Autor Tedi Papavrami

Fugë për violinë Autor Tedi Papavrami Përktheu nga frëngjishtja Blerta Hyska Redaktor Ajola Xoxa Botues UET Press f. 252 Çmimi 1200 lekë Libri është një përmbledhje e jetës së violinistit me famë botërore Tedi Papavrami. Ngjarjet hapen në Tiranë e mbyllen në Francë, dy vendet që ndikuan në formësimin e tij jo vetëm si profesionist, por edhe si […]

who’s who – Aleksandër Xhuvani Nga Valbona Nathanaili

who’s who – Aleksandër XHUVANI (1880 – 22 nëntor 1961) Nga Valbona Nathanaili (shkëputur nga libri “Rruga e mundimshme e shkollës shqipe”) Studimet e larta i kreu në Athinë për filologji. Veprimtarinë e tij arsimore dhe pedagogjike e filloi si mësues i gjuhës shqipe në kolegjin arbëresh të Shën-Mitër Koronë, gjatë periudhës 1906-1909, punë që e […]

Karta e madhe e universiteteve

KARTA E MADHE E UNIVERSITETEVE BOLONJË, ITALI, 18 SHTATOR 1988 Përshtati në shqip, Valbona Nathanaili Ne, rektorët nënshkrues të Universiteteve Europiane, mbledhur në Bolonjë me rastin e nëntëqind vjetorit të universitetit më të vjetër në Europë, katër vjet para heqjes përfundimtare të kufijve ndërmjet shteteve të Komunitetit Europian; duke parashikuar bashkëpunim gjithëpërfshirës ndërmjet gjithë kombeve […]

Pse MAS duhet të ndryshojë qasjen e regjistrimit të kandidatëve për studentë në institucionet e arsimit të lartë (IAL) Dr. Valbona Nathanaili

Pse MAS duhet të ndryshojë qasjen e regjistrimit të kandidatëve për studentë në institucionet e arsimit të lartë (IAL) Dr. Valbona Nathanaili 18 gusht 2017 Fillimisht duhet të theksojmë se nga viti 1990 dhe deri më sot, mënyrat dhe kërkesat për pranimin e kandidatëve për studentë në institucionet e arsimit të lartë, në Shqipëri, kanë […]

Jam besnik ndaj Mbretit t’Italisë dhe të Shqipnisë, Perandor i Ethiopisë dhe të trashëgimtarëve të Tij mbretnuer

Rubrika: Histori / Burimi: Arkiva Qendrore e Shtetit “Jam besnik ndaj Mbretit t’Italisë dhe të Shqipnisë, Perandor i Ethiopisë dhe të trashëgimtarëve të Tij mbretnuer” Nga Valbona Nathanaili  Në fund të vitit shkollor 1938-1939, mësuesit në të gjithë vendin duhet të nënshkruajnë një formular-tip besnikërie ndaj “Mbretit t’Italisë dhe të Shqipnisë, Perandor i Ethiopisë dhe të […]

Skemat shabllone dhe të shëmtuara të shpërndarjes së tekstit mësimor në shkollat publike Nga Valbona Nathanaili

Skemat shabllone dhe të shëmtuara të shpërndarjes së tekstit mësimor në shkollat publike Nga Valbona Nathanaili 6 shtator 2017 Në pritje të fillimit të vitit shkollor, ka filluar shpërndarja e teksteve mësimore për nxënësit e sistemit parauniversitar. Por pamja që shihet në të gjithë Tiranën është pothuaj e njëjtë: prindër në radhë, përpara librarive a […]