Entries by Valbona Nathanaili

Lagjja “Te Papavrami”

Tiranë, 1971-1975 (Shkëputur nga libri “Fugë për violinë”, autor Tedi Papavrami) Shtëpia jonë nuk dukej nga jashtë. Ajo fshihej pothuajse plotësisht nën gjethnajën e dendur të mandarinave dhe nga muret e gjerë e të lartë rrethues, të cilët e mbronin pjesërisht nga shikimet, edhe pse nuk i shpëtonte dot mbikëqyrjes së dritareve të dy ndërtesave, […]

Revista letrare 1944

Numri i parë i “Revistës letrare” doli në Tiranë më 15 shkurt 1944 dhe u botua nën kujdesin e një grupi intelektualësh shqiptarë, shkrimtarë të viteve 1930: Mitrush Kuteli, Vedat Kokona, Sterjo Spasse, Nexhat Hakiu etj. Revista letrare në kujtimet e Ilinden Spasses (bazuar në shkrimet e Mitrush Kutelit, Sterjo Spasses dhe Vedat Kokonës). Nga […]

Nonda Bulka

Leusë, 1906 – Tiranë, 14 nëntor 1972 Nga Sterjo Spasse Tiranë, më 16 nëntor 1972 Pardje, më 14 nëntor 1972, në orën 20:10’ vdiq në spitalin e Onkologjisë në Tiranë i shumëdashuri i ynë NONDA BULKA, një nga figurat e mëdha të kulturës dhe letërsisë sonë, prijësi i shquar, krahë përkrah me Migjenin, i letërsisë […]

Diferencat në perceptimet vizuale

Në këta vitet e fundit janë kryer një sërë studimesh për diferencat në perceptimet vizuale ndërmjet njerëzve që vinë nga Perëndimi dhe atyre nga Azia Lindore. Këto studime sugjerojnë që kultura ku rritemi ndikon proceset tona bazike, me mënyrën se si e shohim botën përreth. Në një nga këto studime, perëndimorëve dhe aziatikëve u kërkohej […]

Frika e mendjes Laidon Shapo

Poezia “Frika e mendjes” është shkëputur nga vëllimi “Prapa mos shih, përpara shko” Autor Laidon Shapo, botim i vitit 2016. Frika e mendjes Autor Laidon Shapo Frikë nga gabimi i parë – më shumë nga pasiguriaFrikë nga adoleshenca – më shumë nga pleqëriaFrikë nga provimet – më shumë nga notat e këqijaFrikë nga martesa – […]

Statusi i linguistikës si shkencë

Edward Sapir Gjuha është një guidë drejt realitetit social. […] Gjuha kushtëzon shumë mënyrën tonë të të menduarit rreth problemeve dhe proceseve sociale. Qeniet njerëzore nuk jetojnë vetëm në një botë objektive, nuk jetojnë vetëm në realitetin e aktiviteteve sociale, por janë edhe nën varësinë e gjuhës specifike, e cila është bërë mjeti shprehës i […]

Politikat dhe gjuha angleze Nga George Orwell

Në epokën tonë, ligjërimi dhe shkrimi politik konsistojnë, kryesisht, në mbrojtjen e së pambrojtshmes. Veprime të tilla, si vazhdimi i sundimit anglez në Indi, spastrimet dhe internimet politike në Rusi, hedhja e bombave atomike në Japoni mund të mbrohen, por vetëm me ndihmën e argumenteve tejet brutale, në synimin për t’u gëlltitur nga njerëzit dhe […]

Mediat dhe “grupet e pazëshme” në Shqipëri

In Memoriam Autor Gilman Bakalli Të shumta janë studimet mbi komunikimin dhe përkatësinë gjinore. Të gjitha fokusohen tek mënyra se si gjinia ndikon gjuhën dhe dinamikën e saj në realitetin social. Ne do të fokusohemi tek njëra nga këto studiuese, Cheris Kramarae, profesoreshë e komunikimit dhe sociologjisë në universitetin Illinois. Kramarae beson se një karakteristikë […]

MBI MPROJTJEN E TË DREJTAVE TË AUKTORËVE

DEKRET – LIGJË N. 538 DATË 24-9-1947 MBI MPROJTJEN E TË DREJTAVE TË AUKTORËVE 1. DISPOZITA TË PËRGJITHSHME Neni 1 Veprat letrare, artistike dhe shkencore të shtetasve shqipëtar të botuara brënda ose jashtë Shqipërisë si edhe ato që nuk janë botuar fare, janë nënëmprojtjen  e posaçme të shtetit. Janë në mprojtje të Shtetit edhe veprat […]

Dy breza dhe zbori në mes!

Tregim nga Blendi Fevziu Pak javë më parë, një student i gazetarisë, disi i entuziazmuar për një shkrim që kisha botuar mbi luftën në Irak, më bëri një pyetje sa të thjeshtë, aq edhe të komplikuar, sa m’u duk se do ta kisha shumë të vështirë t’i jepja një përgjigje të saktë. Çfarë është “zbori”? […]