Entries by Valbona Nathanaili

I sëmurë në dhe të huaj, vjershë. Nga Papa Kristo Negovani

I sëmurë në dhe të huaj, vjershë. Nga Papa Kristo Negovani Burimi: Safet Butka Përgatiti: Valbona Nathanaili Në fillim të qershorit të vitit 1937, në Shqipëri priten të vijnë eshtrat e Naim Frashërit. Në një korrespodencë ndërmjet Ministrisë së Arsimit dhe Drejtorit të Normales së Elbasanit, z. Aleksandër Xhuvani, për përcjelljen e eshtrave kërkohet që nxënësit […]

SCAR VLADISLAS DE LUBICZ MILOSZ Nga ZIMO KRUTAJ

OSCAR VLADISLAS DE LUBICZ MILOSZ – POETI PROFET, Saga e jetës… Nga ZIMO KRUTAJ Pjesë nga parathënia e librit “OSCAR VLADISLAS DE LUBICZ MILOSZ”. POEZI Zgjodhi dhe përktheu: ZIMO KRUTAJ Shtëpia Botuese: PIKA PA SIPËRFAQE, TIRANË, 2015 Oskar Vladislas de Lubicz Milosz lindi më 28 maj 1877, në Cereja (Dukati i Madh i Lituanisë, Bjellorusia e sotme), në […]

Këndime englisht-shqip or Albanian-english reader. Nga Margaret M. Hasluck

Këndime englisht-shqip or Albanian-english reader. Nga Margaret M. Hasluck Titulli në anglisht “Sixteen Albanian Folk-Stories Collected and translated, with two grammars and vocabularies”, by Margaret M. Hasluck. Botues: Cambridge, University Press, 1932 Antropologia skoceze Margaret M. Hasluck (1885–1948) ka jetuar në Elbasan nga viti 1926, deri më 1939, ku bleu edhe një shtëpi. Më 1939, […]

Dreri Nga zoti Lef Nosi

Dreri (Rrëfenjë sipas një gruaje të moçme)  Nga zoti Lef Nosi  Shkëputur nga libri: Këndime englisht-shqip or Albanian-english reader. Nga Margaret M. Hasluck Përshtatur përralla me gjuhën e sotme, Valbona Nathanaili Na ishte kush na ishte. Na ishte një herë një i pasur. Ky i pasuri na kishte një vajzë dhe një djalë. Vajza ishte aq e bukur, […]

Në fillimet e tranzicionit Nga Dr. Valbona Nathanaili

Në fillimet e tranzicionit Refleksione rreth librit të ish-kryeministrit të Qeverisë së Stabilitetit, z. Ylli Bufi Nga Dr. Valbona Nathanaili Qershor, 2016 Libri “Në fillimet e tranzicionit”, me autor ish-kryeministrin e Qeverisë së Stabilitetit, z. Ylli Bufi, vjen tamam në kohë, si për ta na rikujtuar edhe një herë, se 25 vjet pas vitit 1991,udhëhiqemi […]

NË FILLIMET E TRANZICIONIT Autor Ylli Bufi 

NË FILLIMET E TRANZICIONIT. Qeveria e stabilitetit, një marrëveshje politike apo një kompromis i përkohshëm? Autor Ylli Bufi  Botim i UET Press, 420 faqe, çmimi 900 lekë, ISBN 978-9928-190-75-8. Tiranë, qershor 2016. Përmbajtja: FILLIMI I TRANZICIONIT DEMOKRATIK: Rënia e Murit të Berlinit dhe ndikimet në Shqipëri/ Zgjedhjet e para shumëpartiake dhe parlamenti pluralist / Rënia e Qeverisë Nano dhe marrëveshja politike […]

Atdheu si Dasanta H. Rrëfime dhe refleksione Autor Vladimir Myrtezai

Atdheu si Dasanta H. Rrëfime dhe refleksione Autor Vladimir Myrtezai Botim i UET Press, 444 faqe, çmimi 1000 lekë, ISBN 978-9928-190-79-6. Tiranë, korrik 2016. Disa fjalë për hyrje nga autori  Ky është rrëfimi i një njeriu, që e kundroi kohën si shans në postimet dhe arratisjet e fantazisë, duke besuar se do ishte një dëshmitar me vlerë, ku herë […]

Fjalimet TED. Udhërrëfyesi zyrtar i TED-it për të folurit në publik Autor CHRIS ANDERSON

Fjalimet TED. Udhërrëfyesi zyrtar i TED-it për të folurit në publik Autor CHRIS ANDERSON Përktheu nga anglishtja Valbona NATHANAILI Prishtinë, 2016: Shtëpia Botuese “Pema” Çmimi: 8€ / 1100 lekë, 336 f. Pjesë nga parathënia e autorit Synimet i këtij libri janë të shpjegojë si arrihet mrekullia e një të folure të fuqishme në publik, si dhe t’u pajisë me […]