Entries by Valbona Nathanaili

Ngritja dhe rënia e kombeve. Forcat e ndryshimit në botën paskrizë Autor Ruchir SHARMA 

Ngritja dhe rënia e kombeve. Forcat e ndryshimit në botën paskrizë Autor Ruchir SHARMA   Përktheu nga anglishtja Valbona Nathanaili / Shtëpia Botuese Pema, Prishtinë, qershor 2017 Rreth librit Ngritja dhe rënia e kombeve. Forcat e ndryshimit në botën paskrizë. Nga Dr. Valbona Nathanaili Ruchir Sharma vjen për herë të parë në gjuhën shqipe, por me […]

UDHËTIM ME NJË VARKË PREJ LETRE

UDHËTIM ME NJË VARKË PREJ LETRE Refleksione për përmbledhjen me poezi të Zimo Krutaj “Hojëza fryme” Botues: Ombra GVG Nga Riza Braholli Tiranë, gusht 2012 Të kodifikuara me shtresime të shumta shprehëse e kuptimore: figurative, melodike e ideore, poezitë e librit “Hojëza fryme” të poetit Zimo Krutaj, një pas një, vijnë me mjaft finesë si […]

DY PËRRALLA Nga Johan GALTUNG

DY PËRRALLA GAMILE, NUMRA DHE GJËRA TË TJERA Nga Johan GALTUNG Përshtati në shqip: Valbona Nathanaili Përralla e parë  Na ishte një herë e një kohë një mulla që ishte nisur për në Mekë mbi një gamile. Rrugës, pranë një oazi, sheh tre burra ulur që qanin. Ndalon gamilen dhe i pyet: – Bijtë e mi, […]

Historia e Kinës Autor Qizhi Zhang 

Historia e Kinës Autor Qizhi Zhang  Përkthyen nga anglishtja Valbona Nathanaili (kapitujt 1-7) dhe nga kinezishtja Iljaz Spahiu (kapitujt 8-15) Seria e librit akademik kinez / Shtëpia Botuese “Dituria”, Tiranë, 2017.  Çmimi 1 500 lekë, f.498. Titulli në origjinal është “Hyrje në historinë dhe kulturën kineze”, ndërsa në botimin shqip, Shtëpia Botuese “Dituria” e nxori me […]

Portokalli fluturues rrëfen historitë e tij. Përrallë për fëmijë e këdo tjetër   

Portokalli fluturues rrëfen historitë e tij. Përrallë për fëmijë e këdo tjetër    Autor Johan Galtung, Ilustrimet Andreas Galtung Përktheu nga anglishtja: Valbona Nathanaili Redaktorë: Eleni Laperi, Adriatike Lami / Botues: UFO Press, Tiranë Titulli në original: En flyveappelsin forteller / Design: Janniche Engelsen / Kitty Ensby © Johan Galtung and Andreas Galtung / Kolofon Forlag AS / ISBN 978-82-300-0344-2/ OSLO 2007 […]

Veritas. Kolegji Harvard dhe përvoja amerikane Autor Andrew Schlesinger

Veritas. Kolegji Harvard dhe përvoja amerikane Autor Andrew Schlesinger Libri gjendet në shqip në përkthimin e Elona Kana, Lorena Robo, Nermin Aga Redaktor Zimo Krutaj ISBN 978-99956-19-73-2 UFO Press, Tiranë, 2011 Çmimi 600 lekë Kush është e mira e arsimit? Arsimi formon burra të mirë dhe burrat e mirë veprojnë fisnikërisht. Platon Në mesin e shekullit të nëntëmbëdhjetë, […]

Post-panair 2016, ose “Kërkesa për ndryshim cilësor në organizim”

Post-panair 2016, ose “Kërkesa për ndryshim cilësor në organizim” Nga Valbona Nathanaili   Panairi i Librit i Nëntorit, – i Tiranës për të shmangur çdo keqkuptim, – i vetmi panair libri me përmasa kombëtare dhe realisht më i ndjekuri dhe më i rëndësishmi, sapo është mbyllur. A është ky lloj panair libri më i miri […]

Post panair: Sale, zucchero e caffé! Nga Valbona Nathanaili

Post panair: Sale, zucchero e caffé! Panairi i Librit Tirana 2014 Nga Valbona Nathanaili Thonë që gjërat e mira vinë andej nga s’i pret! Ndryshe nga sa pritej, panairi i librit “Tirana 2013” ofronte një mjedis të qetë, ndjellës e komunikues. Vizitorë që shëtisnin nga stenda në stendë në kërkim të autorit apo titullit të preferuar, […]

Libra për një shoqëri të mirë

Libra për një shoqëri të mirë Forum në kuadër të Ditës Ndërkombëtare të Librit 23 prill 2016 Në kuadër të “Ditës Ndërkombëtare të Librit”, u zhvillua forumi “Libra për një shoqëri të mirë”, në bashkëpunim me Institutin Shqiptar të Sociologjisë dhe Shtëpinë Botuese UET Press. Pjesëmarrës ishin studiues dhe pedagogë nga universitete të ndryshme të […]

Post “Kadare”/ 2016   Ose letërsia si pasion  Nga Valbona Nathanaili

Post “Kadare”/ 2016 (ose letërsia si pasion)  Nga Valbona Nathanaili Maj 2016 Është viti i dytë radhazi që jepet Çmimi “Kadare” dhe, në të dy edicionet, fitues janë shqiptarë që banojnë dhe e kanë konsoliduar profesionin e tyre jashtë vendit të origjinës. Fituesi i vjetshëm erdhi nga Londra për të marrë trofeun. Fituesi i sivjetmë […]