Entries by Valbona Nathanaili

“Struktura dialektore e shqipes. Një qasje e re” Autor Akademik Bahri Beci

“Struktura dialektore e shqipes. Një qasje e re” Autor Akademik Bahri Beci Recensues: Gianni BELLUSCIO 476 f. ISBN 978-9928-190-82-6  Çmimi 1500 lekë Botues: UET Press Tiranë, shtator 2016 Fjalë çelës: 1. Gjuhë shqipe 2. Dialektologji 3. Studime Vepra e akademik B. Beci “Struktura dialektore e shqipes” analizon, në mënyrë kritike, në dritën e të dhënave të ADGJSH-së, […]

Natasha Lushaj Shqipërime

Natasha Lushaj Shqipërime ANA AHMATOVA: Nuk po të pyes për dashurinë tënde Nuk po të pyes për dashurinë tënde. Gjendet tani aty ku duhej të ishte. Ji i sigurt, nuk do t’i shkruaj së fejuarës tënde letra xhelozie. Por dëgjomi këshillat e urta: jepja t’i lexojë vargjet e mia, edhe fotot e mia jepja t’i ruajë, […]

Letra për t’u djegur. Poezi nga Riza Braholli 

Letra për t’u djegur. Poezi nga Riza Braholli  Tiranë: Shtëpia Botuese “Grand Print”, 28 janar 2017. Çmimi 600 lekë, 121 f.  Riza Braholli u lind në Mborje, Korçë, më vitin 1960. Studimet e larta i ka mbaruar për Gjuhë-Letërsi, pranë Fakultetit Histori-Filologji, Universiteti i Tiranës. Po pranë këtij fakulteti ka mbrojtur edhe studimet “Master.” Botimet e […]

 Kongregacioni i Shenjtë i Propagandës së Fesë

Kongregacioni i Shenjtë i Propagandës së Fesë dhe disa botime shqip “Kongregacioni i Shenjtë i Propagandës së Fesë” është institucion i themeluar më 1622 nga Papa Gregory XV, Vatikan, për të bashkërenduar e drejtuar punën për përhapjen e katolicizmit në kolonitë dhe për përtëritjen e kishave katolike në vendet e pushtuara nga osmanët. Me këtë […]

Oskar Milosz Përktheu: Zimo Krutaj  

Poezitë janë zgjedhur nga vëllimi me të njëjtin titull Poezi Autori: Oskar Milosz Përktheu: Zimo Krutaj   Shtëpia Botuese: PIKA PA SIPËRFAQE, TIRANË, dhjetor 2015 173 faqe, 700 Lekë Milosz vlerësohet si një ndër poetët më të mirë të fillimshekullit XX. Jetoi më së shumti në Francë, dhe shkroi në gjuhën frënge. U vlerësua së tepërmi si nga bashkëkohësit […]

Refleksione rreth librit Rruga e mundimshme e shkollës shqipe Nga Aleko Minga 

Refleksione rreth librit Rruga e mundimshme e shkollës shqipe. Çështje, politika & veprimtari në fushën e arsimit, 1912-1944, me autor Dr. Valbona Nathanaili  Nga Aleko Minga  Merita për përparimin e shkollës shqipe nuk i takon një brezi, apo një periudhe të caktuar në këta një qind vjet. Çdo brez ka kontributin e vet të vyer në këtë […]

Rruga e mundimshme e shkollës shqipe Autor Valbona Nathanaili

Rruga e mundimshme e shkollës shqipe. Çështje, politika & veprimtari në fushën e arsimit, 1912-1944 Autor Valbona Nathanaili (monografi) Me parathënie nga Prof. Dr. Aleko Minga Botues: UET Press, Çmimi në librari 1200 lekë, 330 faqe, formati 230 x 275 m, ISBN 978-9928-190-68-0 Botimi i parë, 7 mars 2016 Libri shoqërohet me një dokumentacion shumë […]

TRANSEDENCË & TRANSFORMIM Një hyrje në mënyrën e funksionimit të konfliktit 

TRANSEDENCË & TRANSFORMIM Një hyrje në mënyrën e funksionimit të konfliktit  Autor Johan Galtung Përktheu në shqip Valbona Nathanaili Botimi i parë në shqip, korrik 2007. Redaktor: Dr. Thimi Nika. Tiranë: Albanian University Press Përmbledhje nga autori  Autori ka qënë mediator, këshillues dhe pjesëmarrës në zgjidhjen e një sërë konfliktesh përreth botës, për më shumë se […]

Sikur t’isha djalë Autor Haki Stërmilli

Sikur t’isha djalë Autor Haki Stërmilli Roman, faqe 310, Tiranë: Ora, 1936 (botimi i parë), çmimi 3 lekë. Synopsis, nga Dr. Ziaudin Kodra       Autori i këtij libri rreh disa probleme me randësi të madhe të Shoqnis s’onë. Asht nji roman shoqnor, protoganistja e së cilit asht një vajzë shqiptare, Dija, e pajisun me të […]

Portreti satirik i hipokritëve letrarë sovjetikë nga Malcolm Forbes

Portreti satirik i hipokritëve letrarë sovjetikë Nga Malcolm Forbes “The National”, 30 korrik 2014  Në SHBA dhe Britaninë e Madhe botohet romani i Kadaresë “Muzgu i perëndive të stepës” Në këto kohëra të vështira për blerjen e librit, ku dominojnë thrillerat me gjuhë stereotipe dhe kujtimet e njerëzve të shquar të shkruar nga dikush tjetër, lajmi, […]