Entries by Valbona Nathanaili

Post “Kadare”/ 2016   Ose letërsia si pasion  Nga Valbona Nathanaili

Post “Kadare”/ 2016 (ose letërsia si pasion)  Nga Valbona Nathanaili Maj 2016 Është viti i dytë radhazi që jepet Çmimi “Kadare” dhe, në të dy edicionet, fitues janë shqiptarë që banojnë dhe e kanë konsoliduar profesionin e tyre jashtë vendit të origjinës. Fituesi i vjetshëm erdhi nga Londra për të marrë trofeun. Fituesi i sivjetmë […]

Bisedë rreth komplimentit Nga Valbona Nathanaili

Bisedë rreth komplimentit Nga Valbona Nathanaili Cili është komplimenti që ju ka mbetur më gjatë në mendje, që ju ka pëlqyer më shumë, që do veçonit nga të tjerët? Cili është komplimenti më i bukur që keni marrë? Mund të identifikoni  kombësinë e atij që ka bërë komplimentin? Shkak u bë Fjalori i Gjuhës Shqipe, […]

Koncepti i kombit kosovar, ose radikalizmi i një teorie nacionaliste Nga Valbona Nathanaili

Koncepti i kombit kosovar, ose radikalizmi i një teorie nacionaliste Nga Valbona Nathanaili Artikulli i Nexhmedin Spahiut me titull “Koncepti i kombit kosovar”, botuar në MAPO datë 25.11.2014, përpiqej të trajtonte, shkencërisht do thosha, atë të ekzistencës së kombit kosovar. Shembujt e shumtë që ilustronin artikullin, kryesisht nga Europa, ishin në funksion të një ideje: […]

Guximi për të shpresuar Nga Barack Obama

Guximi për të shpresuar Nga Barack Obama “Kjo është gjenia e vërtetë e Amerikës, besimi – besimi në ëndrrat e thjeshta dhe në mrekullitë e vogla … që mund të themi dhe shkruajmë atë që mendojmë, pa dëgjuar një trokitje të papritur në derë” Fjala e mbajtur në Kongresin Kombëtar të Demokratëve Boston, MA, 27 Korrik 2004 […]

Stephen William Hawking

Stephen William Hawking (1942-2018) Figurë frymëzuese, simbol Përktheu dhe përshtati Valbona Nathanaili  Ne jemi produkt i  fluktacioneve kuantike në universin e hershëm. Zoti ka luajtur mirë kumar.  Stephen William Hawking u lind më 8 janar 1942 (300 vjet mbas vdekjes së Galileut), në Oksford, Angli. Studimet e larta i ka mbaruar për fizikë. Në Kembrixh […]

Histori nga fshati ynë global

Universiteti i Europës Qendrore, në Hungari, i financuar nga Soros rrezikon mbylljen Ose histori nga fshati ynë global Informacioni është përshtatur nga BBC, dt. 31 mars 2017 Universiteti i Europës Qendrore (Central European University, akronimet nga anglishtja, CEU) është një institucion i themeluar dhe regjistruar në Shtetin e New York-ut më 1991, si një universitet i […]

Drejtim për mbledhjen e folklorit Nga Ernest Koliqi

Drejtim për mbledhjen e folklorit Nga Ernest Koliqi, Ministër i Arsimit (12 prill 1939 – 3 dhjetor 1941) Artikulli duhet cituar: Nathanaili, V. (2016). Rruga e mundimshme e shkollës shqipe. Tiranë: UET Press, f. 260-1. Drejtuar mësuesve  … Ministria (e Arsimit, shënim, V. Nathanaili) ka hartue nji varg pyetjesh, nja 22, që po ju dërgohen këtu […]