Entries by Valbona Nathanaili

Reforma shkollore nga brenda jashtë. Politika, praktika dhe performanca Autor Richard F. Elmore

Reforma shkollore nga brenda jashtë. Politika, praktika dhe performanca Autor Richard F. Elmore Përktheu Valbona Nathanaili Sa më shumë përpiqemi t’i ndryshojnë gjërat, aq më shumë mbeten të njëjta Pjesë nga parathënia Testi më i mirë i një kërkimi shkencor, si i çdo analize, është koha: sa aktual, sa vlera mbart e transmeton jo vetëm […]

EMILY DICKINSON Poezi

EMILY DICKINSON Poezi Zgjodhi dhe shqipëroi Natasha Lushaj      Ndërsa pres Ndërsa pres dhe lutem koha kalon tepër shpejt e pastaj tepër ngadalë ndërsa qaj lot pas loti, ngashërim pas ngashërimi dhe dënesa njëri pas tjetrit, njëra pranë tjetrës ngjeshur e kapluar fjalëve të mia fjalëve që s’arrij t’i them fjalëve që ngjizen në heshtje […]

Krijues diplomat apo diplomat krijues? Intervistë me Ambasador Ylljet Aliçka, shtator 2014

Intervistë me Ambasador Ylljet Aliçka, shtator 2014  Ambasador fuqiplotë i Republikës së Shqipërisë në Republikën e Francës, Republikën e Portugalisë dhe Principatën e Monakos / periudha: 2007-2013 & Ambasador i Shqipërisë pranë UNESKO-s / periudha: 2008-2010 Tirana Review of Books: Krijues diplomat, apo diplomat krijues? Ylljet Aliçka: Kjo dilemë identitare më ka shoqëruar më së shumti […]

Pasojat e modernitetit. Autor Anthony Giddens

Pasojat e modernitetit. Autor Anthony Giddens Përkthyen Fatos Tarifa, Valbona Nathanaili, Blerjana Bino Botuesi: UET Press Faqe: 209 ISBN 978-99956-39-67-9 Viti i botimit: prill 2013 Synopsis Në veprën e tij “Pasojat e modernitetit”, Anthony Giddens jep një këndvështrim tejet tërheqës e të ri rreth natyrës së modernitetit, si dhe të marrëdhënieve të veçanta që ai arrin […]

Në pragun e një dhimbjeje  Autore Irma Kurti

Në pragun e një dhimbjeje  Autore Irma Kurti Vëllimi poetik / Tiranë: Shtëpia Botuese ADA, 2016  Libri është botuar për herë të parë në italisht, më janar 2016, me titull “Sulla soglia di un dolore“, Botues: Kimerik, Kolana: Karme, f. 88. Në të dyja gjuhët, si shqip, ashtu edhe italisht, libri ka të njëjtën parathënie, shkruar nga Adele Donini. […]

“Struktura dialektore e shqipes. Një qasje e re” Autor Akademik Bahri Beci

“Struktura dialektore e shqipes. Një qasje e re” Autor Akademik Bahri Beci Recensues: Gianni BELLUSCIO 476 f. ISBN 978-9928-190-82-6  Çmimi 1500 lekë Botues: UET Press Tiranë, shtator 2016 Fjalë çelës: 1. Gjuhë shqipe 2. Dialektologji 3. Studime Vepra e akademik B. Beci “Struktura dialektore e shqipes” analizon, në mënyrë kritike, në dritën e të dhënave të ADGJSH-së, […]

Natasha Lushaj Shqipërime

Natasha Lushaj Shqipërime ANA AHMATOVA: Nuk po të pyes për dashurinë tënde Nuk po të pyes për dashurinë tënde. Gjendet tani aty ku duhej të ishte. Ji i sigurt, nuk do t’i shkruaj së fejuarës tënde letra xhelozie. Por dëgjomi këshillat e urta: jepja t’i lexojë vargjet e mia, edhe fotot e mia jepja t’i ruajë, […]

Letra për t’u djegur. Poezi nga Riza Braholli 

Letra për t’u djegur. Poezi nga Riza Braholli  Tiranë: Shtëpia Botuese “Grand Print”, 28 janar 2017. Çmimi 600 lekë, 121 f.  Riza Braholli u lind në Mborje, Korçë, më vitin 1960. Studimet e larta i ka mbaruar për Gjuhë-Letërsi, pranë Fakultetit Histori-Filologji, Universiteti i Tiranës. Po pranë këtij fakulteti ka mbrojtur edhe studimet “Master.” Botimet e […]

 Kongregacioni i Shenjtë i Propagandës së Fesë

Kongregacioni i Shenjtë i Propagandës së Fesë dhe disa botime shqip “Kongregacioni i Shenjtë i Propagandës së Fesë” është institucion i themeluar më 1622 nga Papa Gregory XV, Vatikan, për të bashkërenduar e drejtuar punën për përhapjen e katolicizmit në kolonitë dhe për përtëritjen e kishave katolike në vendet e pushtuara nga osmanët. Me këtë […]

Oskar Milosz Përktheu: Zimo Krutaj  

Poezitë janë zgjedhur nga vëllimi me të njëjtin titull Poezi Autori: Oskar Milosz Përktheu: Zimo Krutaj   Shtëpia Botuese: PIKA PA SIPËRFAQE, TIRANË, dhjetor 2015 173 faqe, 700 Lekë Milosz vlerësohet si një ndër poetët më të mirë të fillimshekullit XX. Jetoi më së shumti në Francë, dhe shkroi në gjuhën frënge. U vlerësua së tepërmi si nga bashkëkohësit […]