Entries by Valbona Nathanaili

Çfarë është kushtetuta?

Me “Kushtetutë” kuptohet tërësia e rregullave themelore të një organizimi të caktuar shoqëror. Por meqenëse çdo organizim ka rregullat e tij dhe disa nga këto mund të mos jenë themelore, kjo do të thotë se çdo organizim ka nevojë për një kushtetutë. Në këtë këndvështrim, mund të thuhet se një shoqatë filantropie, një rreth sportiv, […]

Paul Potts

Në moshën tridhjetegjashtëvjeçare, Paul Potts mendonte se gjendej në një fazë boshe. Asnjë qëllim në jetë! E dinte që kishte zë të mirë – gjithnjë kishte pasur, në fakt! Dhe dëshironte të bëhej këngëtar opere. Por a është synim – pyeste veten. Dhe si mund të realizohet? Thjesht një ëndër! Një aksident me motor i […]

Juan Lopez and John Ward

Nga Jorge Luis Borges (1899-1986) They lived in a strange age. The planet had been partitioned into different countries, each armed with loyalties, cherished memories, and an unquestionably heroic past; with laws, grievances, and their own peculiar mythologies; with bronze busts of great men, anniversaries, demagogues, and symbols. This division, the labor of cartographers, was […]

Çfarë është jeta? – pyetja dhe përgjigjet

Leksioni publik i Dublinit “Çfarë është jeta?” i vitit 1943, u botua, për herë të parë, në formën e një broshure të vogël, më vitin 1944. Libri shumë shpejt u bë i njohur në të gjithë botën dhe frymëzoi një gjeneratë të tërë fizikanësh, kimistësh dhe matematikanësh ta zhvendosnin objektivin e studimeve drejt biologjisë. Vetë […]

Maradona: Dora e Zotit

“Maradona, Dora e Zotit” Autor: Jimmy Burns Shqip: Valbona Nathanaili / Botues: Fondacioni “Henrietta Leavitt” – Fondacioni Shqiptar për Shkencë, Media dhe Demokraci / Parathënia nga… (për t’u vendosur) Redaktor: Andrea Nathanaili / ISBN: xxx / Çmimi xxx lekë / F. x / Tiranë. Fondacioni “Henrietta Leavitt” ka marrë të drejtën për përkthimin në shqip, […]

Çfarë është jeta? Autor Erwin Schrödinger

Çfarë është jeta? Autor Erwin Schrödinger (12 gusht 1887 – 4 janar 1961) Erwin Schrödinger ka fituar Çmimin “Nobel” në fizikë (1933), së bashku me Paul Adrien Maurice Dirac, me motivacionin: “Për zbulimin e formave të reja produktive në teorinë e atomit” Botues: Fondacioni “Henrietta Leavitt” – Fondacioni Shqiptar për Shkencë, Media dhe Demokraci. Tiranë: […]

Panairi i 23-të i Librit “Tirana 2020” (on line) / Çmimet

Shoqata e Botuesve Shqiptarë, me rastin e Panairit të 23-të të Librit “Tirana 2020” (on line), përmes jurisë së ngritur, dha këto çmime dhe vlerësime për autorët, përkthyesit dhe lexuesit e vitit. Çmimin e “Autorit më të mirë” e merr zoti Fatos Baxhaku (pas vdekjes) për librin “Në emër të Noes” me motivacionin: Për stilin […]

Kur do, do

Sipas folklorit shqiptar Përpunoi: Valbona Nathanaili Na ishte kush na ishte! Na ishte një herë një samarxhi! Samarxhiu ishte shumë i pasur, aq i pasur, sa nuk dinte ku t’i fshihte florinjtë që kishte. Një ditë i shkrepi në kokë një mendim i çuditshëm: do t’i shkrij të gjithë florinjtë që kam dhe do ia […]

Si ti, burrë, dhe unë, grua

Nga Aferdita Blaka (Kosova) / Poezi Në këtë jetë të barabartë kemi ardhë, Si ti, djalë, dhe unë vajzë, Jetën të dy njësoj e duam, Si ti, burrë, dhe unë, grua. Por diçka për mua është ndryshe, Që mbi forcën, vë arsyen, Që me zemër, marr fuqinë, Dhe fjala “nënë”, më jep lumturinë. Mos, mos, […]

Çmimi Europian i Letërsisë / 2014

Nga Arkiva Intervistë me Valbona Nathanaili, për Mapo, tetor 2014 Ben Blushi fitoi Çmimin Europian të Letërsisë për vitin 2014. Ju keni qenë me të në Panairin Ndërkombëtar të Librit në Frankfurt, vend ku u akordua çmimi, cili ishte reagimi i tij dhe çfarë mendoni se do të thotë ky çmim si për shkrimtarin, ashtu […]