Entries by Valbona Nathanaili

Maradona: Dora e Zotit

“Maradona, Dora e Zotit” Autor: Jimmy Burns Shqip: Valbona Nathanaili / Botues: Fondacioni “Henrietta Leavitt” – Fondacioni Shqiptar për Shkencë, Media dhe Demokraci / Parathënia nga… (për t’u vendosur) Redaktor: Andrea Nathanaili / ISBN: xxx / Çmimi xxx lekë / F. x / Tiranë. Fondacioni “Henrietta Leavitt” ka marrë të drejtën për përkthimin në shqip, […]

Çfarë është jeta? Autor Erwin Schrödinger

Çfarë është jeta? Autor Erwin Schrödinger (12 gusht 1887 – 4 janar 1961) Erwin Schrödinger ka fituar Çmimin “Nobel” në fizikë (1933), së bashku me Paul Adrien Maurice Dirac, me motivacionin: “Për zbulimin e formave të reja produktive në teorinë e atomit” Botues: Fondacioni “Henrietta Leavitt” – Fondacioni Shqiptar për Shkencë, Media dhe Demokraci. Tiranë: […]

Panairi i 23-të i Librit “Tirana 2020” (on line) / Çmimet

Shoqata e Botuesve Shqiptarë, me rastin e Panairit të 23-të të Librit “Tirana 2020” (on line), përmes jurisë së ngritur, dha këto çmime dhe vlerësime për autorët, përkthyesit dhe lexuesit e vitit. Çmimin e “Autorit më të mirë” e merr zoti Fatos Baxhaku (pas vdekjes) për librin “Në emër të Noes” me motivacionin: Për stilin […]

Kur do, do

Sipas folklorit shqiptar Përpunoi: Valbona Nathanaili Na ishte kush na ishte! Na ishte një herë një samarxhi! Samarxhiu ishte shumë i pasur, aq i pasur, sa nuk dinte ku t’i fshihte florinjtë që kishte. Një ditë i shkrepi në kokë një mendim i çuditshëm: do t’i shkrij të gjithë florinjtë që kam dhe do ia […]

Si ti, burrë, dhe unë, grua

Nga Aferdita Blaka (Kosova) / Poezi Në këtë jetë të barabartë kemi ardhë, Si ti, djalë, dhe unë vajzë, Jetën të dy njësoj e duam, Si ti, burrë, dhe unë, grua. Por diçka për mua është ndryshe, Që mbi forcën, vë arsyen, Që me zemër, marr fuqinë, Dhe fjala “nënë”, më jep lumturinë. Mos, mos, […]

Çmimi Europian i Letërsisë / 2014

Nga Arkiva Intervistë me Valbona Nathanaili, për Mapo, tetor 2014 Ben Blushi fitoi Çmimin Europian të Letërsisë për vitin 2014. Ju keni qenë me të në Panairin Ndërkombëtar të Librit në Frankfurt, vend ku u akordua çmimi, cili ishte reagimi i tij dhe çfarë mendoni se do të thotë ky çmim si për shkrimtarin, ashtu […]

Synopsis: Gjiganti i madh i mirë

Refleksione rreth librit nga Brikena Çabej Autor Roald Dahl Shqip: Naum Prifti Shtëpia Botuese “Naim Frashëri”, Tiranë: 1990. Letërsia humoristike angleze është dalluar gjithmonë për një humor të veçantë, tipik që, po aq sa të bën të qeshësh të bën edhe të biesh në mendime. Romani “Liza në botën e çudirave” i Ljuis Kerrëllit është […]

Gjiganti i madh i mirë

Autor: Roald Dahl Shqip: Naum Prifti Shtëpia Botuese “Naim Frashëri”, Tiranë: 1990. Teleshtrangujt (pjesë nga libri) Meqë ju nuk hani njerëz ashtu si gjigantët e tjerë, atëherë me çfarë ushqeheni? – e pyeti Sofia. Ky problem është jahstëzaknisht i vështirë në vendin tonë, – iu përgjigj Gjiganti i Madh i Mirë (GJMM). – Në këtë […]

Terrori shtetëror dhe kultura e frikës

Një tjetër formë terrori konsiston në përpjekjet sistematike që bën qeveria për të terrorizuar popullsinë e vendit përmes torturave, vrasjeve politike, gjenocidit dhe krimeve të tjera (Rummel, 1994, Sluka 2000a). Qëllimi është të terrorizohet popullsia për të garantuar nënshtrimin dhe bindjen politike, ndërsa kundërshtarët e qeverisë shtypen me dhunë ose vriten. Kjo ndodh shpesh dhe […]

Jürgen Habermas

Nga George Ritzer Idetë Megjithëse teoria kritike mund të jetë drejt zbehjes, Jürgen Habermas dhe teoritë e tij janë ende shumë aktuale (Bernstein, 1995; Brown dhe Goodman, 2001; Outhwaite, 1994).   Dallimet nga Marx-i              Habermas-i nuk është dakord me idenë së qëllimi i tij ka qenë “zhvillimi i një programi teorik të cilin unë […]