Entries by Valbona Nathanaili

Ngjela dhe refleksionet e tij për “Parkun shqiptar njerëzor, 1991-1996”

Valbona Nathanaili Book review “Librat, thotë poeti Jean Paul, janë letra të gjata që ndahen mes miqsh”, kështu e fillon esenë e tij Peter Sloterdijk me titull “Rregulla për parkun njerëzor”. “Shkrimi, vazhdon më tej Sloterdijk në të njëjtën ese, jo vetëm që hedh një urë midis miqësish tashmë të lidhura, ndonëse gjeografikisht të largëta, […]

E folura në publik: filloni me idenë

FILLO ME IDENË Chris Anderson Kushdo që ka një ide, e cila ja vlen të ndahet me të tjerët, është i aftë të mbajë një fjalim të mrekullueshëm. E vetmja gjë që vërtet ka rëndësi në të folurën në publik nuk është vetëbesimi, ose paraqitja fizike, ose të folurit të këndshëm. E vetmja gjë që […]

Kodi i etikës në sektorin publik në Shtetet e Bashkuara të Amerikës

24 Nëntor 2018 Sipas filozofisë, institucionet dhe agjencitë publike ngrihen mbi vlerat sociale që mbart shoqëria. Për këtë arsye, këto institucione dhe organizata publike udhëhiqen më tepër nga parimet etike krahasuar me kompanitë private, të cilat mbështeten në filozofinë e fitimit. Nga ana tjetër, duhet theksuar se institucionet publike kanë, në themel, ato parime etike […]

who’s who – Amik Kasaruho

who’s who – Amik Kasaruho Nga Valbona Nathanaili Lindur më 20 nëntor 1932 – 4 maj 2014, Tiranë. Në vitin e tretë të shkollës së mesme, Amik Kasoruho arrestohet si kundërshtar i regjimit dhe vuan shtatë vjet në burgun e Burrelit.  Babai i tij pushkatohet pa gjyq. I përjashtuar përgjithmonë nga të gjitha shkollat e […]

Profeti modern i shqiptarizmit Nga Riza Braholli

Profeti modern i shqiptarizmit (ese kritike) Nga Riza Braholli Shënime për poezinë “Vallja shqiptare” të Ismail Kadare Ky shkrim e ka zanafillën kohë më parë, gjatë një ore mësimi, teksa u shpjegoja nxënësve gjuhën dhe llojet e shumta të komunikimit, ndërsa për të qenë sa më interesant në ato që referoj, bazohem në poezinë “Vallja […]

Makbethi William Shakespeare Skena e magjistricave

William Shakespeare Makbethi E shqipëroj Fan S. Noli Ndërmarrja Shtetëtore e Botimeve Tiranë, 1957 AKTI IV / SKENË 1 Një shpellë. Në mest një kazan që zien. Hyjnë TRI MAGJISTRICAT. E PARA MAGJISTRICË Mac’ e murrme mjaulliti. E DYTA MAGJISTRICË Tri herë eshi derr gërriti E TRETA MAGJISTRICË “Ardhi koha!” Harpja briti E PARA MAGJISTRICË […]

Kosova në histori Nga Michael O’Reilly

Kosova në histori Nga Michael O’Reilly Për Kosovën, emërtesa dhe e drejta mbi të, vijon të mbetet e diskutueshme, ndërsa pikënisja kohore bëhet më e rëndësishme nga zakonisht. Sa më poshtë, një histori e shkurtër e Republikës së Kosovës nga pushtimi romak deri në ditët tona. 167 p.e.s: Iliria, e emërtuar sipas Mbretërisë së dikurshme Ilire […]

DILE PJETËR MARKU (Cuca e Maleve)

DILE PJETËR MARKU Për Dile Pjetër Markun është shkruar shumë, por këtu referohen dy materiale, drama me të njëjtin titull shkruar nga Loni Papa dhe emisioni televiziv “Ngjarje dhe Data” transmetuar në Radio Televizionin Shqiptar, me rastin e 35 vjetorit të vrasjes. Akoma, drama “Cuca e Maleve” ka qenë pjesë e repertorit të të gjithë trupave […]